Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu gäller bara energisnålt

Lågenergihus har slagit igenom stort i Västerås. Nu har reglerna skärpts för hur energisnåla husen ska vara.

En villa i Västerås får förbruka högst 40 kilowattimmar per kvadratmeter och år på värme och varmvatten om den värms med värmepump eller annan elvärme. För hus större än 400 kvadratmeter är reglerna strängare.

Kommunstyrelsen antog i veckan en ny definition för lågenergihus. Definitionen berör främst de större husen, som nu får göra av med max 60 kilowattimmar per kvadratmeter och år mot tidigare 75 kilowattimmar.

Alla hus som byggs av kommunen eller på en tomt som Västerås stad säljer måste numera vara lågenergihus. Fram till den sista augusti i år hade 457 lågenergihus-byggen påbörjats.

Herrgårdsängen i Gäddeholm är Västerås stads första område för lågenergihus. Området är också först i landet med energikrav för småhusbebyggelse i stor omfattning och lockar många studiebesök från andra kommuner.

– Vi har erbjudit vägledning till dem som byggt, eftersom lågenergihus varit nytt för många, säger Bo Göransson, projektledare för energi på fastighetskontoret.

Tomtköpare i Västerås måste energiberäkna sitt blivande hus i en särskild energihuskalkyl på internet. När huset är klart kontrolleras att beräkningarna stämt.

Ett lågenergihus har tjocka väggar, välisolerat tak och grund, täta fönster och effektiv ventilation med värmeåtervinning. Värmekällorna kan vara av olika slag.

– Vi lägger oss inte i värmesystemet, bara energi-kraven uppfylls, säger Bo Göransson.

Han tror att husen blir ännu mer energisnåla fram-över. Västerås anpassar sig redan nu till kommande EU-regler som talar om nära-noll-energihus.

Nya definitioner

En normalvilla som är lågenergihus får göra av med värme och varmvatten motsvarande högst 75 kilowattimmar (kWh) per kvadratmeter och år om den inte är eluppvärmd.

Om villan värms med el – vanligen värmepump – får den förbruka högst 40 kWh per kvadratmeter och år.

En byggnad över 400 kvadratmeter får förbruka högst 60 kWh per kvadratmeter och år, om inte elvärme används.

Om byggnaden värms med el är högsta tillåtna energiförbrukning 35 kWh per kvadratmeter och år.

Tidigare var gränsvärdena 75 kWh per kvadratmeter och år för flerfamiljshus och 70 kilowattimmar per kvadratmeter och år för lokalbyggnader. För eluppvärmda hus och lokaler gällde 50 kWh per kvadratmeter och år.

Ett lågenergihus

  måste också vara tätt, välisolerat och ha så lite värmeförluster som möjligt. Värmeförlusten ­beräknas vid en utetemperatur på – 15 grader.

Värmeförlusten får vara högst 20 watt per kvadratmeter för en normalvilla, Det är ingen förändring sedan tidigare.

En byggnad över 400 kvadratmeter får ha högst 16 watt per kvadratmeter

i värmeförlust. Tidigare var gränsvärdet 20 watt.