Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu grönskar det i våra hem – olikformade blad och djungelkänsla är det som gäller

Gröna växter med attityd, mixade texturer och djungelkänsla. Kaktusen är för all del fortfarande het, men inte lika häftig som Zebrakallan. Vi tog en titt på höstens heta inomhusväxter.

Ett tag hade alla orkidéer. Därefter kunde vi se kaktusar i var mans hem. Visst går det trender även bland blommor.

Tåliga växter med attityd är det som gäller för den som vill hänga med i det senaste vad gäller inomhusblommor. Intresset för stängslade växter, som murgröna på båge och pyramider, har svalnat betydligt på senare år, enligt Blomsterlandet i Örebro.

– Det är inte minimalistiskt som råder längre, utan mer djungel. Det ska vara många krukor intill varandra hellre än en ensam. Det är nästan uteslutande gröna växter, lättskötta och med stora blad. Gärna formstarka blad, berättar Maria Andreasen och får medhåll från sina kollegor Madelene Sjö och Elin Dahm på Blomsterlandet.

Satsar man på mycket växter är det inne att blanda olika texturer. Mixa växter med lugna former på bladen, som elefantöra, med exempelvis en spretig palm eller en transparant växt, förslagsvis en asparagus. Ska man ändå ha något som blommar är hortensia populärt. Stora buketter, gärna överdådiga och lite spretiga, gärna med snitthortensia och liljor går hem.

Kaktusen är fortfarande het i de svenska hemmen. Men vill du ha en blomma med riktigt kaxig attityd är det kanske zebrakallan du ska satsa på, med sin spräckliga stjälk och stora kantiga blad som för tanken till hjärtan.

– Andra blommor med attityd är skelettblommor, säger Elin Dahm och visar upp en storbladig skelettsköld med markanta bladnerver, som mycket riktigt för tankarna till ett skelett.

– Jag skulle säga att Fiolfikus och Monstera ligger i topp bland våra populäraste inomhusväxter. Fast den som har det lilla extra är Zebrakallan, fortsätter Elin Dahm.

I vårt fartfyllda samhälle är det kanske inte så konstigt att det är lättskötta växter som efterfrågas mest. Luftrenande växter är också efterfrågat.

– Men alla växter är mer eller mindre luftrenare. En effektiv sådan är bergspalm, säger Madelene Sjö.

Amplar är något vi sett mycket av i inredningstidningar och butiker, gärna i makramé. Hängande växter går hem, då man gärna vill ha växter överallt.

På krukfronten är lerkrukor ett riktigt höstigt val.

– Över huvud taget är det mycket naturmaterial, som sten och papperspåsar med plastad insida, samt mässing och rustikt, säger Maria Andreasen.

Att placera växter i glaslyktor kan vara riktigt snyggt och helt rätt för den modemedvetna.

– Udda fat från andra krukor är populärt att mixa också, berättar Maria Andreasen.

Läs även: "Vill du bo i en vit kub med spottar, snälla köp inte ett välbevarat 100-årigt hus och renovera sönder det"

För Plus-kunder och prenumeranter:

Marit och Peter bor i Blåsbos äldsta villa och älskar udda antikviteter: "Strunta i vad andra tycker"

Pernilla förlänger utesäsongen med nya växthuset på Skiljebo – och hennes 10 000+ följare hänger med

"Hon med nakenstatyn" – Annsofi Söderholm är inredaren som törs lägga till det lilla extra