Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu kan det äntligen bli fred i mitt land"

För Abubaker Elmigeri i Västerås kommer torsdagen den 20 oktober 2011 vara en dag som han alltid kommer att minnas.

Inget kunde glädja honom, som tvingats fly från Libyen, mer än att diktatorn Muammar Gaddafi nu är död. Hela dagen följde han utvecklingen på arabiska tv-kanaler.

–Det är underbart, säger Abubaker Elmigeri.Nu kan det äntligen bli fred i mitt land.

I går var han kontakt med en av sina bröder i huvudstaden Tripoli.

–De var jublande glada, berättar Abubaker Elmigeri. Folk var ut på gatorna och dansade, bilar åkte runt och tutade. Det var rena feststämningen.

Själv tog han det lugnt med firandet, trots det som hänt gick han till jobbet på Städ Flytt som vanligt i går på eftermiddagen.

Ahmed Areibi, libyer som bott sju år i Västerås, välkomnar den senaste utvecklingen men han manar till försiktighet. Det här behöver inte betyda att kriget är slut.

–Jag hoppas det, säger han. Men det finns många Gaddafitrogna kvar i Libyen, framför allt hans son, Saif al-Islam Gaddafi som varit en av de viktigaste och mäktigaste personerna i landet.

–Han och hans trogna kommer inte att ge sig utan strid.

Att Abubaker Elmigeri glädjs åt utvecklingen i sitt hemland är inte så konstigt. Hans familj har lidit under diktaturen, en yngre bror fängslades för 24 år sedan, och familjen vet inte vad som hänt honom. Själv satt Abubaker Elmigeri drygt fem år i fängelse, mellan åren 1997 och 2003. Som så många andra fångar blev han torterad under fängelsetiden.

I november ska han resa ner till Tripoli och hälsa på sin stora familj i Libyen, fyra bröder och fyra systrar. Men sedan återvänder han till sin svenska familj Västerås.

Efter gripandet av Saddam Hussein i Irak blev det ett ännu större kaos i landet, men Abubaker Elmigeri tror inte på en sådan utveckling i Libyen.

–Det är en stor skillnad, i Irak fanns stora motsättningar mellan olika grupper, säger han. I Libyen fanns bara en motsättning, alla var emot Gaddafi.

Ahmed Areibi är inte lika säker. Det finns många grupperingar och familjer i Libyen som nu kommer att kämpa om makten.