Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kollar kommunen din häck

I år testar Västerås en ny strategi för att kolla att medborgarnas häckar hålls i trim. Patrik Flink, 19 år, utrustad med måttband, inventerar staden från väster till öster.

Patrik Flink sveper med blicken över gathörnen och trottoarerna i villakvarteren på Stohagen. Han mäter och stegar och kollar att västeråsarna använder häcksaxen så att sikten och framkomligheten på trottoaren är fri.

– 80 centimeter får det högst vara i korsningar, det är ungefär så här mycket, säger Patrik Flink och håller ut handen i höfthöjd för att visa hur högt det är.

Jobbet är ett arbetsmarknadsprojekt hos tekniska nämndernas stab och löper från april till augusti.

– Det är skönt att få jobba ute och tiderna är ganska fria, säger Patrik som vanligtvis börjar klockan åtta och jobbar fram till lunch.

Tidigare har uppdraget att kolla häckar vandrat runt på staben och inte varit lika systematiskt. Nu ska Patrik beta av hela stan, så småningom även ytterområdena som Tillberga och Hökåsen.

Västerås har regler för hur villakvarterens häckar ska tuktas. Patrik Flink lägger en lapp i lådan hos västeråsare som måste trimma häcken.

Sedan antecknar han adressen för att handledaren Sten Rylander ska kunna kolla att häcken verkligen blir klippt.

En vecka får man på sig, sen påminner tekniska nämndernas stab och försöker ta reda på varför man inte klipper.

– Några ringer och känner sig lite övervakade, men efter en stund brukar de ha förståelse för att vi kollar, berättar Sten Rylander, Patriks handledare.