Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu kräver ungdomsförbundet sommarjobbsgaranti: " Staten måste ta sitt ansvar"

Det är inte bara antalet erbjudna sommarjobb, även arbetstider och ersättning varierar stort mellan Sveriges kommuner. "Det är orimligt att det skiljer sig mer än dubbelt så mycket i lön beroende vart man bor. Staten måste ta sitt ansvar och skjuta till resurser så att alla kommuner kan garantera sommarjobb" säger Philip Botström, SU:s förbundsordförande.

Varje år gör SSU, Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund, en kartläggning över Sveriges kommuner. I kartläggningen jämför man antalet erbjudna sommarjobb, arbetstider och ersättning.

Enligt SSU har inga större förändringar gjort sedan föregående år. Det är fortfarande stora skillnader mellan kommunerna, något som Philip Botström, SSU:s förbundsordförande, har reagerat starkt på.

– Det är orimligt att det skiljer sig mer än dubbelt så mycket i lön beroende vart man bor. Rätten till ett sommarjobb med schysst lön ska inte bero på om man bor i Åmål eller Ekerö, säger han i ett pressmeddelande.

Som en alternativ lösning föreslår SSU nu en nationell sommarjobbsgaranti, just för att kunna erbjuda alla ungdomar samma förutsättningar.

– Istället för ett sommarjobbslotteri vill vi ha en sommarjobbsgaranti. Var man bor eller hur bra kontaktnät man har ska inte avgöra ens framtidsutsikter. Därför måste staten ta sitt ansvar och skjuta till resurser så att alla kommuner kan garantera sommarjobb till alla i gymnasieåldern.