Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu måste Håkan Juholt upp till bevis.

Den nye socialdemokratiske ledaren Håkan Juholt behöver visa att han är mogen uppgiften. Annars kan det gå som i andra länder, där traditionellt stora partier har fallit igenom rejält.

I morgon talar Håkan Juholt för första gången som partiledare på första maj. Om några veckor är det omval i Västra Götaland och en del av Örebro.

Alla nyblivna partiledare hade behövt visa framfötterna som talare och i omvalet. Men för Juholt är det än viktigare. Han dök upp som gubben i lådan i slutet av den utdragna partiledarprocessen och blev helt otippad ny partiledare. Juholt var visserligen välkänd inom partiet men desto mer okänd för de flesta väljarna.

Ganska karaktäristiskt har han valt att inte förstamajtala i någon av de största städerna. Juholt vill markera sin närhet till de områden där Socialdemokraterna alltjämt har många väljare och organisationen är stark.

Men det är inte där de många väljare finns som Socialdemokraterna behöver vinna tillbaka. Juholts ledarskap är ännu oprövat men påfallande är att flera kända politiker som Thomas Östros har ställts åt sidan. Det kan vara som ett sätt att visa distans till de ansvariga för valnederlaget, men även som ett sätt att misshushålla med kunskap och kompetens. Kanske har de omtalade falangstriderna bland yngre socialdemokrater också gjort att flera duktiga och framåt politiker har gjort sig omöjliga genom att ha för många bittra fiender.

Flera av Juholts egna utspel har också varit väl ”fluffiga”, och han har fått backa och förklara sig. Nu senast ska den svenska insatsen i Libyen avslutas till sommaren. Som representanter för regeringspartierna påpekade brukar inte Sverige i förväg förklara när man ska dra sig ur FN-insatser. Det borde avgöras av utvecklingen på marken, inte av någon teoretiskt uppgjord tidtabell.

Socialdemokraterna har visserligen gjort ett historiskt dåligt val, men de är alltjämt ett av Sveriges två i särklass största partier. I flera andra länder finns exempel på att det har gått än värre för tidigare statsbärande partier. I Irland mer än halverades Fianna Fáil, som har varit dominerande alltsedan 1930-talet. Nu fick partiet mindre än 20 procent av rösterna.

Kanada har val på måndag. Där kan Juholt visserligen glädja sig åt stora framgångar för sitt systerparti om opinionsmätningarna stämmer. Men det är snarare Liberalerna som har spelat en politisk roll liknande Socialdemokraternas i Sverige. De har ofta varit i regering och alltid varit ett av de två största partierna. Men nu har Liberalerna tappat mark och haft två ledare i rad som inte har imponerat på väljarna. På bara ett par veckor har partiet fallit igenom i opinionsmätningarna och ser ut att bli mindre än det tidigare ganska lilla socialdemokratiska NDP.

De tyska Socialdemokraterna är på väg att bli mindre än de Gröna, Något liknande här vore en mardröm för Juholt och en våt dröm för det allestädes närvarande blivande språkröret Gustav Fridolin.

Mona Sahlin lyckades aldrig övertyga som partiledare. Om inte heller Juholt förmår inge förtroende kan Socialdemokraterna, likt Liberalerna i Kanada, råka riktigt illa ut. Med fler rörliga väljare lever partierna farligt. Socialdemokraterna tog en chans när de kastade in den oprövade Juholt efter Sahlin. Nu måste han upp till bevis.