Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu måste vi prata politik"

SSU:s förbundsordförande Gabriel Wikström, bosatt i Västerås, vill att partiet börjar prata politik.

Idag fortsatte krismötet i Socialdemokraternas verkställande utskott (VU) för att diskutera hur en ny partiledare ska utses efter Håkan Juholts avgång i lördags. Gabriel Wikström, förbundsordförande för SSU, tycker att Juholt gjorde rätt som lämnade posten.

-Situationen hade blivit allt mer ohållbar, och det insåg även Håkan. Vi behöver hitta en ordförande som kan bedriva opposition, och börja prata politik, helt enkelt, säger han.

I förrgår skrev SSU i ett pressmeddelande att ni vill ha en öppen process med att hitta en ny partiledare, idag sade du i P4 att det ska vara en stängd process. Hur ska ni ha det?

-Inför partikongressen 2013 så vill vi ha en öppen process. Vi skulle gärna vilja att det blev en sådan nu också, men vi tror inte att det hinns med. Sveriges största politiska parti kan inte stå utan ordförande i 4-5 månader. SSU:s grundinställning är att vi vill ha en öppen process, men som det ser ut i dagsläget med den situation partiet befinner sig i tror vi inte att det är realistiskt.

Gabriel Wikström vill inte säga något om vem SSU vill se som ny partiordförande.

-Nej, det har vi inte diskuterat.

Hur ska Socialdemokraterna vinna valet 2014?

-Det första vi måste göra är att utse en ordförande som kan vara en samlande kraft för partiet. Sedan måste vi börja prata politik. Man ska inte underskatta vikten av att sätta sig ner och på allvar se över politiken och vilka brister den har.

Vilka frågor behöver partiet prata om?

-Jag tror att det är klassiska frågor som hur vi ska kunna få ett samhälle med full sysselsättning och hur vi ska tvinga bort arbetslösheten. Skolfrågan, där vi har ett högt förtroende men kan göra mer, och utrikespolitiken, det är också två frågor vi inte kommer undan utan att ha ordentliga svar på om vi ska vinna valet.