Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu pistas backen inför helgens åk

För tio år sedan stängde Vedbobacken formellt, i praktiken – varma vintrar – har den varit stängd sedan 1996. Men i dag öppnas den igen.

Det är som en dröm som blir sann för alla de många entusiaster som under det senaste dryga decenniet kämpat för Vedbobackens återöppnande och – i svåra stunder – själva existens.

– Svårast var häromåret när de rev stugan, säger Martin Landås, aktiv i Västerås slalomklubb och i den ekonomiska förening – Vedbobackens Ekonomiska Förening – som sköter Vedbobacken åt Västerås stad.

När VLT träffar honom och flera andra medlemmar och entusiaster som under åren kämpat hårt, är det fredag och dagen före lördagens invigning. Pistmaskinen, körd av Joel Franzén, kör upp och ner. Nya lokalerna som inrymmer kafé, skiduthyrning och liftkortförsäljning kräver en del puts.

–Det blir lite provisoriskt så här i början, säger Martin Landås.

Men västeråsarna – som under femton år endast haft den betydligt flackare Björnöbacken att tillgå – kommer säkert att godta att allt inte är inkört. Det viktigaste kommer att vara i gång:

–Backe 1, alltså huvudbacken, den lilla barnbacken samt pulkabacken, säger Martin Landås. Ankarliften och ponnyliften ordnar transporten.

Två backar på sydsidan kommer att öppna senare efter preparering. Fyra snökanoner (mot förr bara en) kommer att säkerställa snötillgången.

Öppettiderna: Lördag och söndag 11–16 sedan vardagar 17–21 till en början.

– Vi kommer att ha öppet varje dag under säsongen, säger Martin Landås.

Åkning utanför backens öppettider kommer inte att vara tillåtet.

– Då är backen ett arbetsområde där vi kör pistmaskin, säger Martin Landås.

Dagkort kostar 120 kronor för vuxen. Barn upp till fem år gratis i vuxens sällskap, ungdom 6–14 år 100 kronor.