Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska årets hjälte koras

– Alla är hjältar i det tysta, säger Västmanlands tillförordnade länspolismästare Lars Hallberg. Han sitter med i juryn som ska utse årets vardagshjälte i Västerås.

Annons

För andra året i rad ska allmänheten först nominera personer som de tycker ska få titeln Västerås Vardagshjälte. Juryn går igenom alla nomineringar och utser sedan de kandidater som allmänheten ska få rösta på.

Lars Hallberg tycker att det är bra att samhället uppmärksammar vardagshjältar.

– Det ger ringar på vattnet, säger han.

Vardagshjältar behövs för att visa att det finns många som vågar ta steget för att hjälpa någon. Det behöver inte vara stora insatser för att göra stor skillnad för den man hjälper.

För att få ett tryggare Västerås gäller att alla jobbar åt samma håll. Vi ska våga säga ifrån och gå emellan. Men Lars Hallberg menar att man inte ska göra något utan att tänka efter och inte gå in i situationer man inte klarar av.

– Använd sunt förnuft, säger han.

Om man inte ingriper själv kan man ringa polisen.

Har du själv gjort en insats som gjort skillnad för en annan person?

– Ja, som privatperson, hjälpte jag en kvinna på tunnelbanan i Stockholm, säger Lars Hallberg och berättar om hur han i tunnelbanevagnen hörde en man säga många dumma saker åt en kvinna.

Lars Hallberg fick nog och ingrep genom att ta ut mannen ur vagnen. Han stod sedan kvar med mannen på perrongen till vagnens dörrar stängdes och tåget åkte iväg. Innan det lämnade stationen hörde Lars Hallberg många applåder från vagnen och han kände sig stolt att han kunde hjälpa kvinnan.

I polisens yrkesnatur hör det till att varje dag hjälpa människor som behöver det. För Lars Hallberg kändes det bra att kunna göra det även som privatperson.

Det är viktigt att alla blir sedda, hörda och bekräftade anser Lars Hallberg. Det gäller även inom polisen. Han berättar att det har kommit ett förslag att poliserna själva ska nominera någon kollega av Västmanlands 700 poliser till titeln Månadens medarbetare.

– Det är ett bra förslag, säger Lars Hallberg och ska ta en titt på uppdraget.

Nu får allmänheten också ett uppdrag – att föreslå vardagshjältar som gjort en bra insats och behöver lyftas fram. Priset ska enligt reglerna ”inspirera alla västeråsare att nominera personer som står för civilkurage och personligt mod i vardagen”,

Årets vardagshjälte får förutom äran och titeln en prissumma på 20000 kronor. Priset delas ut under Cityfestivalen 2 juli.

Lars Hallberg är stolt att få vara med som en av flera ledamöter i den jury (se faktaruta intill) som ska vaska fram kandidaterna ur den mängd av nomineringar som väntas strömma in.

– Samverkan är nyckelordet, säger Lars Hallberg.