Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska det gå fortare i Badelunda

Nu ökar hastigheten i Badelunda. I alla fall på nätet.

Även på landet ska man ha tillgång till snabbt bredband. I går invigde landshövding Ingemar Skogö det fiberskåp som ska ge Badelunda samfällighet med byarna Skälby, Tibble och Anundshög möjlighet till en bredbandsuppkoppling på 100 mb per sekund. En av de boende på plats vid invigningen vid fiberskåpet vid Tortunavägen var Ragnar Wässman som har bott i området hela sitt liv. Som it-konsult och egen företagare ser han fram emot att nu kunna jobba hemifrån bättre när han nu kan kasta ut ADSL-uppkopplingen på ett par mb och öka takten.

Han och de andra i området får dessutom tillgång till 47 kanalar på teven och telefoni via fibern.

- Det blir också en stor kostnadsskillnad jämfört med förut. Tidigare har månadskostnaden för alltihopa legat på 800 kronor, nu blir det 300 kronor per månad, säger Ragnar.

Att ha tillgång till en snabb bredbandsuppkoppling är viktigt tycker landshövdingen Ingemar Skögö.

- Det är en ny viktig infrastruktur. Det är framtidens vägar och järnvägar, sa han vid invigningen.

Byggs bredband på landet blir förutsättningarna för att leva och bo på landet mycket bättre anser han.

- Då kan man till exempel driva företag här på ett annat sätt.

Bredbandsuppkoppling i Badelunda är den första i Västmanland som delfinansierats av EUs och statens stöd för bredband på landsbygden.

818 000 kronor har samfälligheten fått i bidrag.