Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska elen ner i marken

Driftsäkerhet har blivit en allt viktigare fråga för de 164 elnäts-företagen runt om i landet.

Stormarna Gudrun år 2005 och Per två år senare visade hur sårbar elförsörjningen är, och hur beroende Sverige är av säker el.

341000 hushåll blev strömlösa när Gudrun härjade och nästan lika många, 275000 hushåll, drabbades av Per.

– Gudrun blev en väckarklocka, säger Mats Andersson, projektledare på Svensk Energi. Det har blivit stort fokus på driftsäkerhet efter den stormen.

– Alla företag jobbar för fullt med att vädersäkra sina nät.

Närmare 2 000 företrä-dare för elnätsföretagen är den här veckan samlade i Västerås för att ta del av det senaste inom branschen. Det handlar om nya metoder, tekniker och maskiner.

– Den här sortens branschdagar har vi arrangerat sedan i slutet av 1970-talet, berättar Mats Andersson. Vi träffas vart fjärde år och den här är den elfte i ordningen.

Undan för undan har kraven skärpts på elnätsföretagen. Kunderna har enligt nuvarande ellag rätt till ersättning om ett planerat strömavbrott pågår längre än tolv timmar. Man har också rätt till skadestånd som uppstått till följd av strömavbrottet, till exempel förstörd mat eller sönderfrysta rör.

Många företag satsar därför stora summor på att gräva ner luftledningar. Mälarenergi har de senaste åren grävt ner 60 kilometer luftledningar per år.

Mats-Erik Jansson på Jämtkraft AB berättar att hans företag grävt ner 130 mil ledningar de senaste fem åren.

– Men det går inte alltid att gräva ner ledningarna, då satsar man i stället på att isolera luftledningarna, säger Mats Andersson.

Totalt kommer branschen att satsa 300 miljarder kronor de närmaste tio åren, varav 160 miljarder i elnäten. Det mesta satsas på att höja drift-säkerheten, men det handlar också om att bygga nya ledningar.

– Vindkraften kommer mer och mer i den energi-omställning som är på gång, förklarar Mats Andersson. Och vindkraftsparkerna byggs ofta där det inte finns ledningar, så vi måste dra fram nya.

Under branschdagarna visas en hel del nyheter, det handlar hela tiden om att hitta nya tekniska lösningar och metoder, som samtidigt är kostnadseffektiva.

En stor fransk maskin som rönte stort intresse klarar att gräva ned 500 meter kabel per dag. Den lär redan vara uppbokad det närmaste året.

För att kunderna inte ska drabbas visade företaget Fortum hur man kan underhålla, reparera och byta ut utrustning utan att behöva bryta strömmen. I nät med lägre spänning har man speciella isolerade handskar och en isolerad liftkorg.

– Vi jobbar alltid med två barriärer, detta för att garantera säkerheten, säger Sven Rosén på Fortum.

När det gäller högre spänningar arbetar man i stället med förbikopplingar samt isolerade arbetsplattformar. Systemet med två barriärer tummar man inte på.

– Vattenfall har jobbat så här i många år, och nu börjar andra företag att ta efter, säger Sven Rosén.