Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska könsnormerna breddas

Jämställdhet är inget man skämtar bort. Men när startskottet gick för jämställdhetsprojektet Jämskap, så ville skrattsalvorna aldrig ta slut ...

I går var det kickoff för Jämskap på Sagabiografen i Hallstahammar. På scenen stod Claes Schmidt som när han tar fram sin kvinnliga sida blir Sara Lund.

Förskolepersonal, kommunchefer och andra inbjudna, skrattade hejdlöst när Claes Schmidt drev med våra fördomar om hur en man, kvinna, en människa, bör se ut och bete sig.

Han talade om vikten av mångfald, om rätten att får vara olika.

– Mångfald är en kunskapsfråga. Okunskap leder till att vi blir rädda och stänger igen dörren om oss, säger Claes Schmidt.

Jämskap syftar till att öka förskolepersonalens kompetens när det gäller jämställdhet inom förskolan. Genom att personalen kartlägger sitt nuvarande arbete och ser hur man kan göra saker annorlunda, så kan traditionella könsmönster brytas.

– Det handlar inte om att göra om pojkar till flickor och vice versa, utan låta dem få tillgång till varandras planhalvor, förklarar projektledaren Åsa Flöje.

– Man tar inte ifrån barnen någonting. Visst ska flickor få leka med dockor och pojkar med bilar, men de ska inte begränsas av stereotypa könsmönster.

Flöje menar att vi inte alltid är medvetna om könsrollerna.

– Det är lätt att tro att man väljer fritt, men könsnormerna finns där och de påverkar vilka val vi gör, säger Flöje och tar ett exempel.

– 77 procent av pojkarna som söker gymnasiet har kompetens, medan motsvarande siffra för flickorna är 92 procent. Som pojke är det inte coolt att plugga om man ska en plats i gruppen. Invanda könsnormer begränsar vår syn på vad vi själva kan bli och vad som är möjligt.