Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska ”Mickis” fixa svenskt guld

Mikael Backlund har avgjort två JVM-semi-finaler. Nu vill den svenske VM-debutanten göra fler viktiga mål – och hjälpa Tre Kronor att fixa guld i Tyskland. – Det vore härligt att få göra ett avgörande mål, säger Calgaryproffset till VLT.

Han kom direkt från flyget i Nordamerika och klev in på isen mot Lettland.

I söndags spöade Tre Kronor Kanada.

Mikael ”Mickis” Backlund har fått en drömstart som debutant i Tre Kronor.

– Det är grymt kul att vara här och spela VM, det hade jag inte förväntat mig. Jag blev både chockad och riktigt glad när Bengt-Åke ringde.

Vad tycker du om dina insatser i de två första matcherna?

– Det har gått bra. Jag var riktigt trött mot Lettland, men mot Kanada funkade det riktigt bra för vår femma och framför allt Jonas Andersson som gjorde två mål.

När Calgary missade slutspelet förstärkte Mickis Abbotsford Heat i AHL-slutspelet. Därefter gick resan direkt till Tyskland.

Du har lirat massvis med matcher under säsongen, hur känns kroppen?

– Just nu går jag bara på adrenalin, det är så jäkla kul. Säsongen är snart slut så det är bara vara taggad alla matcher som är kvar.

Förbundskaptenen Bengt-Åke Gustafsson har placerat Mickis som center. På kanterna har han Niklas Persson och Jonas Andersson.

Hur ser du på din roll?

– Jag försöker att ge järnet i varje byte och försöka att hjälpa laget. Jag spelar ju inte powerplay eller boxplay, men det förstår jag – jag är ny i laget och Bengt-Åke hade aldrig sett mig spela innan turneringen.

Den svenska truppen är oerhört ung. Backlund känner mer än halva laget från de senaste årens JVM-lag.

– Jag känner nästan alla grabbar, så det var inga problem att komma in i laget. Hade det varit OS-truppen hade jag nog hållt lite lägre profil ...

Blir Oliver Ekman-Larsson den tredje efter dig och Patrik Berglund att gå direkt från allsvenskan till NHL?

– Det är mycket möjligt. Jag visste att han var bra innan jag kom hit, men han har varit grym och är lugn med pucken. Jag hoppas att han tar en plats (i Phoenix).

Mickis har som bekant klivit fram i de stora matcherna förut. Han sänkte Ryssland i sin första JVM-turnering när Sverige spelade semfinal. Och han gjorde samma sak året efter mot Slovakien.

Vågar du utlova en kasse nu?

– Ha, ha. Jag sätter inga sådana krav på mig, jag är här för att hjälpa laget. Men det är klart att det vore härligt att få göra ett av-görande mål.

Sverige spelar en direkt avgörande match om gruppsegern i dag mot Schweiz. Seger där och Sverige kan inte möta storfavoriten Ryssland förrän i en eventuell final.

– Man måste slå alla lagen för att vinna, men det vore skönt att slippa Ryssland . De har ett sjukt bra lag och är jättefavoriter.

Sverige då?

– Vi kan gå hela vägen.