Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu ska sanden bort

Under vintern hjälpte den till, nu är sanden i vägen och ska upp. Arbetet med att få upp 12 400 ton sand från stadens gator är igång.

Rullgrus på cykelbanor ökar olycksrisken. Det är lätt att slira och välta med cykeln. Därför tjuvstartade Västerås stad arbetet med att ta bort gruset från cykelnätet genom att grovsopa 12 mil av cykelbanorna i ett drag redan för några veckor sedan.

- Vi tog det allra värsta, sedan kommer vi tillbaka. Det är ett sätt att minska olycksrisken, det ligger hemskt mycke rullgrus på cykelbanorna, säger Ulf Palm vid Västerås stad.

Resten av stadens gator och cykelbanor rensas efter ett bestämt mönster. Den här veckan har sopning och grusupptagning skett i de västra delarna av staden som Bäckby och Råby, men också i Hökåsen, på Stenby och Finnslätten. Ett tiotal fordon och tjugo personer arbetar med sandupptagning och sandupptagningen kostar staden tre miljoner kronor.

- Det är en stor cirkus som far runt och det måste tas i en viss ordning, säger Ulf Palm.

Det går alltså inte att ringa och be dem ta just din gata lite tidigare eftersom du ska putsa fönstrena snart.

- Vi får faktiskt sådana samtal, men det funkar inte så, säger Ulf Palm.

Däremot kan fastighetsägare förbereda inför sandupptagningen genom att sopa ner grus från trottoaren ner på gatan, innan sandupptagningen sker där.

Sandupptagningen beräknas vara klar i mitten på maj, men det hänger också på vädret.

- Regnar det mycket blir sanden så himla blöt och då går det inte att få upp den ordentligt.