Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Nu slutar jag med får"

I dag gick Walter Preiholt runt på marker motsvarande 52 fotbollsplaner och letade efter döda och skadade får.

Natten mot måndag kom vargen på besök på Rörbo gård igen. Det har varit en mycket jobbig dag för Walter Preiholt och hans fru.

Trots allt svarar Walter Preiholt på mobilen. Han är trött, arg och ledsen.

- Nu har vi räknat till 13 får som är döda.

- Vi har sex får som går omkring med skador. En veterinär är på väg hit för att avgöra om fåren går att lappa ihop på något sätt, eller om de ska avlivas.

Rörbo gård har fina betesmarker för fåren. De har motsvarande 52 fotbollsplaner att röra sig på.

- Det här är vårt levebröd! Men nu får det faktiskt vara nog, vi orkar inte mer. Markerna får växa igen, vi ska sluta med får, säger Walter Preiholt.

En lång dag är ännu inte slut. Med i markerna är också länsstyrelsens besiktningsmän.

Gården har haft 117 tackor i år och 160 lamm.

Hur många får har ni mist över åren?

- Det blir över 100 nu. 82 bara i fjol. Nej, jag orkar inte ta det här nu, vi får prata mer i morgon. Jag har tagit massvis med bilder.

- Vi har inte ett drägligt liv nu. Vi orkar inte mer.

Vid 20-tiden på kvällen är en lång dag slut på Rörbo gård. Antalet döda får har höjts till 14, och sex får är allvarligt skadade. Kanske, kanske ska får ändå hållas på gården.

- Vi har kor också, och måste kanske ha får för att hålla betesmarker öppna och parasiter borta från marken. Men det ska verkligen hållas till ett minimum. Ska en stor besättning får försvinna så förlorar vi över 400 000 kronor i inkomster. Det är vår försörjning.