Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu stoppas utförsäkringarna

Hjärtsjuke Bo Jireteg, 52, har fått nytt hopp – nästa år stoppas de hårda sjukförsäkringsreglerna. – Bästa som kunde ha hänt, säger han.

Bo Jireteg kollapsade totalt för två och ett halvt år sedan. På akuten konstaterade läkare att hans hjärtkapacitet var nere på 15 procent.

Han fick diagnosen dilaterad kardiomyopati, en sjukdom som gör att hjärtat inte orkar pumpa runt blodet ordentligt.

Sedan dess har Bo Jireteg inte kunnat arbeta och har fått sjukersättning av Försäkringskassan. Han får inte lyfta, inte bära, inte gå i trappor. Bara köra bil om han känner att han mår bra. Han kan inte köra lastbil mer på grund av en inopererad pacemaker.

– Jag orkar inte ens dammsuga hallen. Ska jag tömma diskmaskinen tar det 40 minuter, efter några minuter blir jag så trött att jag måste vila, säger han.

Blev av med sjukersättning

Men i januari i år fick Bo veta att han inte längre kunde vara sjukskriven och uppmanades att ta kontakt med arbetsförmedlingen. En läkare hade nämligen konstaterat att Bo hade återfått 10 procent av hjärtkapaciteten, en förbättring till 25 procent. Nu skulle han klara av ”lättare arbete”.

Bo blev av med sin sjukersättning.

– Min räddning var att jag kunde ta ut föräldraledighetspeng och vara hemma med barnen. Jag tvingades även låna pengar av min syster. Annars vet jag inte vad jag hade gjort.

Bo överklagade Försäkringskassans beslut och det gjordes en ny utredning som visade att han även hade nedsatt lungkapacitet och i juni fick han rätt till ny sjukpenning.

– Hade inte lungproblemen upptäckts så hade jag inte haft några pengar alls, säger Bo.

Vill stoppa utförsäkringarna

De nya sjukförsäkringsreglerna infördes 2008 av den borgerliga regeringen. Längre än två och ett halvt år kunde man inte vara sjukskriven, med några få undantag. Enligt regeringens uppskattning utförsäkrades över 75 000 människor fram till slutet av förra året.

Nu har den nya regeringen beslutat att stoppa utförsäkringarna – genom att ta bort tidsgränsen från 1 juli nästa år. Det kommer kosta omkring 1 miljard kronor om året, men en del av kostnaden räknas hem när arbetsförmedlingen slipper ansvaret för de utförsäkrade.

– Jag är överlycklig över de nya reglerna, inte bara för min skull utan för alla som är sjuka. Det är helt sjukt hur det har varit. Jag vill ju jobba, men jag kan inte. Man måste få vara sjuk i det här samhället, säger Bo.