Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu tar vi energirevolutionen till Sverige

Efter åtta år med Alliansen har omställningen av den svenska energisektorn stannat av. Men med en ny regering på plats är det nu dags att ta efter de framgångssagor vi ser i andra europeiska länder.

En energipolitik som gynnar framväxt av förnybar energi och ger nya gröna jobb på landsbygden.

Signumet för Alliansens energipolitik måste vara passivitet. Trots en stor energiöverenskommelse hände inte mycket på energimarknaden under de senaste åtta åren.

Jämfört med andra länder ligger Sverige i EU:s bottenliga för energieffektivisering och utbyggnad av förnybar energiproduktion.

Samtidigt ser vi hur övriga världen redan sprungit förbi oss. I många av EU:s länder har produktionen av vindkraft, bioenergi och solenergi skjutit i höjden tack vare kraftfulla mål och effektiv politik.

Satsningar som också ger jobb och exportmöjligheter. I Tyskland är det fler som jobbar med förnybart än som jobbar inom hela fordonsbranschen.

Danmarks miljöteknikexport ligger på nästan 100 miljarder kronor, och målet om att hälften av landets elproduktion ska komma från vindkraft år 2020 ser ut att vara inom räckhåll.

Ländernas framgångssagor beror på politisk vilja. De har satt upp ambitiösa klimatmål, mål om andel förnybar energi och tydliga spelregler och incitament för marknaden.

Förmånliga skatteavdrag kombineras med garanterade produktionspris och så kallad nettodebitering, som gynnar småproducenter. Stödsystemen underlättar för ny teknik att ta sig från universiteten och hela vägen ut på marknaden, så kallad marknadsintroduktion.

För att Sverige inte ska hamna ännu längre bak i konkurrensen om de nya innovationerna och de nya exportmöjligheterna är det därför glädjande att vi har en ny regering på plats. För under åtta år har alliansen stått och sett på när andra sprungit förbi oss.

Den nya regeringens energipolitik bygger på det vi ser är framgångssagor i andra länder – ett mål om 100 procent förnybar energi, kraftfullare styrmedel, incitament för marknaden och en grön industripolitik.

Så skapar vi både en hållbar energisektor och möjligheter till nya jobb.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel