Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu undersöks Mälarens vatten – på jakt efter mikroplast

Under maj månad undersöks vattnet i våra fyra största insjöar, med inriktning på att mäta halterna av mikroplast och annat miniatyrskräp.

Det är första gången som halterna av mikroplast undersöks i både Mälaren, Hjälmaren, Vänern och Vättern. Meningen är att inte bara undersöka hur stor mängd mikroplats som finns i sjövattnet utan även att försöka kartlägga ursprunget till mikroplasterna.

Mikroplast i haven har fått stor uppmärksamhet den senaste tiden. Halterna i landets sötvatten har inte undersökts i stor skala – däremot visar tidigare undersökningar från Mälaren och Vättern att halterna av mikroplast i våra stora sjöar kan vara högre än halterna i haven. Vattenvårdsmyndigheterna i landet ser därför vikten av att våra fyra stora insjöar undersöks i ett gemensamt projekt.

– Det är första gången mikroskräp undersöks i den här omfattningen i sötvatten. Det är viktigt att kartlägga och jämföra halterna i våra mest påverkade och nyttjade sötvatten för att klarlägga om det innebär ett miljöproblem, säger Ingrid Hägermark på Mälarens vattenvårdsförbund, i ett pressmeddelande.

Undersökningen genomförs i samarbete mellan ett stort antal svenska myndigheter, forskare och ideella organisationer, däribland Mälarens vattenvårdsförbund

Mer om mikroplast:

Definition av mikroplast: Plastartiklar som är mindre än 5 mm. De kan ha många olika former som sfärer, pärlor, pellets eller fibrer. I denna undersökning letas efter partiklar med storlekarna 0,05 – 5 mm.

Mikroplasten delas in i primär och sekundär mikroplast. Primär mikroplast är den plast som används som råvara för plastindustrin, till exempel plastpellets. Andra exempel är slipmedel i kosmetika, rengöringsprodukter (kroppsskrubb, tandkräm) och läkemedel. Med sekundära mikroplaster menas små plastpartiklar som bildas genom slitage eller nedbrytning, till exempel däckslitage eller nedbrytning av större plastskräp (tex plastflaska) under inverkan av sol och värme ute i vattnet. Källa: Naturvårdsverket och Svenska Miljöinstitutet