Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vårstädas våra gator

Grusiga cykel- och gångbanor orsakar punkteringar på cykeln och gammalt hundbajs ligger överallt. Känns det igen? Men nästa vecka börjar teknik- och idrottsförvaltningen vårstädningen på våra gator och torg.

Många av oss har nog svurit en ramsa i vinter. Trampat i gammalt hundbajs som lata hundägare bara sparkat snö över och punkteringar på cykeln som orsakats av det vassa gruset på cykelbanorna. Men hav tröst, på måndag börjar teknik- och idrottsförvaltningen vårstädningen.

Man har redan börjat så smått i centrum med att sopa och blåsa bort sanden från trottoarerna. På måndag börjar de köra med sopmaskiner. Arbetet med att göra rent på trottoarer och gator beräknas att ta sammanlagt sju veckor.

Vad gör man med sanden som sopas upp, rengörs den och återanvänds?

– Nej, den lägger vi på upplag, men en del av den blir såld till bönder som behöver förstärka småvägar ute på landsbygden, säger Sören Sandström på teknik- och idrottsförvaltningen.

Tycker ni att det är ovanligt mycket hundbajs på gator och gångbanor i år?

– Ja, det är det. Hundägare har nog varit bekväma och inte tagit upp efter sina hundar. Det har varit lättare att bara sparka snö över, säger Sören Sandström.

Det som göms i snö ...

Så mycket mer sand än vanligt har det dock inte gått åt då kylan har gjort att sanden legat kvar under en längre tid. Det har varit normal sandning på cykelvägarna men på gatorna har det varit mindre än normalt.

Här sopas det 2010

Områden som sopas av Västerås stad, Vecka

Framsopning alla områden, 14–21

Centrum, 14–21

Blåsbo–Kristiansborg, Karlsdal, 16

Skallberget, Gideonsberg, Nordanby, 17

Rönnby, Åshagen, Billsta, Tunby, Önsta, 18

Skiljebo, Brandthovda, Bjurhovda, Malmaberg, 19

Sandgärdet, Freja, Haga, 20

Hamre, Viksäng, Klockartorpet, Hemdal, Ängsgärdet, 21

Dingtuna, Barkarö, Skultuna, 22

Områden som sopas av Svevia, Vecka

Området begränsas av E18 i norr, Köpingsvägen i söder, Narvavägen i väster och Vallbyleden och Cityringen i öster, cirka 16

Vallby, Brottberga, Hagaberg, Källtorp, Wenströmska, cirka 16

Området begränsas av Köpingsvägen i söder, Narvavägen i öster, E18 i norr och Surahammarsvägen i väster, 17

Bäckby och Skälby, 18

Erikslund handelsområde väster om Surahammarsvägen, Erikslund bostadsområde (öster om Surahammarsvägen), 19

Hacksta industriområde, Saltängen, området söder om Sjöhagsvägen, 20