Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nu vill alla ha pass

Visst längtar vi efter semestern. Drömmar om lata dagar i solen ger passköer hos polisen. Kolla vilka dagar du inte ska gå dit.

Passköerna börjar redan märkas vid Polismyndigheten i Västmanland och väntas bli längre ju närmare sommaren kommer.

Antalet passansökningar har stadigt ökat i och med att nytt pass måste sökas vart femte år. Vissa länder kräver också att passet ska vara giltigt ett halvår från inresan.

- Köer går tyvärr inte att undvika trots att vi har alla passtationer bemannade, när så många kommer på en gång, säger Jessica Rönnevall, gruppchef vid polisens serviceenhet.

Om man reser ut med barn under 18 år kan man underlätta genom att ha blanketten ”vårdnadshavarens medgivande” undertecknad och bevittnad, annars tar hanteringen vid passtationen dubbelt så lång tid.

- Man bör också vara förberedd på en viss väntan, säger Jessica Rönnevall.

Tisdag och onsdagar bäst

Under våren har trycket varit störst på måndagar, torsdagar och fredagar med något mindre antal besökare tisdagar och onsdagar. Normal handläggningstid för ett pass är fem arbetsdagar.