Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny aska på väg men vulkanen lugnare

Vulkanutbrottet på Island har "avtagit avsevärt", enligt seismologer där och betydligt mindre aska kommer nu ur vulkanen Eyjafjallajökull.

Askpelaren har också fallit till en höjd av omkring två kilometer.

Forskare förbereder sig för att flyga över vulkanen för att se om det nu kommer lava ur kratern. Det skulle innebära att utbrottet har ändrat karaktär och blivit mindre explosivt.

- Lava skulle vara bra för då skulle vi inte få all den här askan, säger Hjorleifur Sveinbjornsson enligt Reuters.

Den fruktade grannvulkanen Katla håller sig helt lugn för tillfället. De tre senaste gångerna Eyjafjallajökull har haft utbrott, åren 920, 1612 och 1821-1823, har Katla också vaknat till liv strax efteråt.

Katla brukar dessutom ha utbrott vart 30:e till 60:e år, och senaste gången var 1918. Faktum är att man har väntat på aktivitet ända sedan 1960-talet. Men för tillfället finns inga tecken på att ett utbrott är på gång.

- Man brukar få en förvarning åtminstone en månad i förväg. Vi har inga livstecken än så länge, säger Ari Tryggvason, seismolog på Seismologiska institutet vid Uppsala universitet.