Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny badstrand mycket dyrare

Att anlägga en badstrand med bryggor på Lögarängen blir mycket dyrare än planerat.

Planerna har dragit ut på tiden – av olika skäl. Nu väntar man på tillstånd av miljödomstolen.

Det är främst pålningen som visat sig bli dyrare än beräknat. De 130 pålarna måste slås ned 34 meter.

Tidigare tänkte sig Västerås stad en strand för 5 miljoner kronor. Det senaste förslaget (se illustrationen) kan kosta upp till 18 miljoner kronor, enligt Frida Nordlundh.

I höst ska en upphandling göras. Till nästa sommar hoppas man bli klar med sandstranden, lilla bryggan med handikapprampen och belysning på strandstråket.

Om det blir pengar över till det övriga vet man först i februari nästa år.

Dykare har redan städat botten från betongrör, järnstänger och glas. I höst ska dykare flytta tusentals musslor. Två av arterna anses hotade. Träden vid vattnet måste tas bort men nya ska sättas på andra platser.

Förslaget är att anlägga en 100 meter lång sandstrand. Det beräknas gå åt 2 000-6 000 kubikmeter sand. Det motsvarar 250-460 lastbilslaster med släp.

Så många tunga transporter skulle inte Lögarängens mark klara av. Därför ska sanden fraktas på pråm.

Skadegörelsen från engångsgrillar som ställs på träbryggor hoppas man slippa tack vare särskilda grillbord. Det blir också speciella sopkorgar för uttjänta grillar.

Dessutom blir det sortering av metall och glas. Returburkar och PET-flaskor ska samlas i hållare vilka lätt kan tömmas av dem som vill tjäna en slant.