Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny "bo-skola" för nyanlända i Västerås – får lära sig om sopsortering och hur man är en god granne

Hur sorteras avfall i Sverige? Vad får man spola ned i toaletten och hur skaffar man ett el-abonnemang? I en ny satsning, "Bo i Västerås", få nyinflyttade västeråsare lära sig sådant som är bra att känna till när de flyttar till eget boende.

Annons

Mälarenergi, Vafab Miljö och Mimer har tillsammans skapat ”Bo i Västerås”, som innebär att västeråsare får lära sig sådant som är bra att känna till när de flyttar in till ett eget boende.

Detta sker i samband med en kampanj där Mimer söker hyresvärdar som vill hyra ut bostäder till nyanlända. De som vill hyra bostad får först gå bo-skolan.

Bo-skolan är ett komplement till studiebesök eller lektioner som i vanliga fall sker i SFI-klasserna. Mälarenergi, Mimer och Vafab Miljö har sett att det finns behov av att göra vardagen enklare för de nyinflyttade.

Aktörerna har tillsammans satt upp en visningslägenhet i hemlik miljö dit SFI-klasser bjuds in för att ta del av praktisk information och workshops som rör vardagsfrågor som till exempel hur man betalar hyra, hur man skaffar ett el-abonnemang, hur man sorterar sitt avfall, vad man får spola ned i toaletten, hur man är en god granne och tips om trygghet, brand och felanmälan.

Läs också: "Så fungerar Sverige" - hundratals fick information

Annons