Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Hans Rosling ger inte upp om att förklara världen

Hans Rosling hann skriva hela två böcker i slutet av sitt liv. Pär Fagerström läser en memoar där Roslings engagemang inte går att ta miste på.

”Min starka längtan efter att förstå världen började med mynt i kaffesäckar och pappas historier framför en världsatlas. Denna längtan blev gradvis en livslång besatthet och senare mitt yrke.”

Så förklarar Hans Rosling — folkbildaren och professorn i global hälsa som avled i februari i år — sitt val av bana.

Hans far arbetade i ett kafferosteri. Dit kom kaffebönorna i säckar från andra sidan haven, och tömdes över ett band. Ovan bandet satt starka magneter som fångade upp de metallföremål som råkat hamna i säckarna.

Pappan tog hem de där sakerna — en nyckel, ett mynt, en ring — och berättade för sin son om landet föremålet kom från och hur folk hade det där. Hans Rosling samlade dessa mynt och annat i en trälåda och behöll den hela livet.

Nästan på dagen ett år före sin död fick Hans Rosling beskedet om cancer i bukspottskörteln. Som läkare insåg han innebörden.

Snart nog koncentrerade Rosling de krafter han hade på det bokprojekt tillsammans med sin son och svärdotter, som pågått ett tag. Den boken blev klar, den heter ”Factfulness” och kommer ut våren 2018 och handlar om hur världen är.

I december i fjol, med två månader kvar att leva, bestämde Hans Rosling att han hade material för en bok till, en bok om sin personliga väg till att förstå världen, en memoar. Förlaget städslade skribenten Fanny Härgestam att ur ett (men bara ett enda!) personligt möte plus ett antal timslånga telefonsamtal och mejlkonversationer, bygga vidare på det manus Rosling påbörjat och forma en komplett memoarbok.

Resultatet imponerar. Alla som hört och sett Hans Rosling känner i texten igen hans röst, engagemanget, sättet att berätta.

Läs mer: Fler recensioner av facklitteratur finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Handlingen här är hur vägen fram till den småningom mycket upphöjda rollen som guru, i frågan om hur jordens befolkning har det, har sett ut. Den gick från barndomens kaffebönor via studentvandringar i Asien, jobb i Mocambique som enda läkare i en stad av Gävles storlek, framgångsrik forskning om en förlamande sjukdom i Kongo, tillämpning av rönen på Kuba (med Fidel Castro i hasorna!), fram till att som professor försöka lära studenter i Sverige att världen faktiskt blir bättre och bättre, och varför.

Esaias Tegnér förklarade på 1800-talet Sveriges väg ur fattigdomen med ”freden, vaccinet och potäterna”, och Roslings forskning om länders utveckling i vår tid ger likartat besked.

Men trots all upptänklig pedagogik — strålande webbföreläsningar med lättfattlig boll-grafik —finner Rosling att i vår västliga värld lever de flesta fortfarande med en bild av övriga världen som är 30-40 år gammal.

Där slutar memoaren. Och där ska vårens bok, ”Factfulness”, ta vid.

Strindberg sägs ha hotat sina fiender med ”vi ses i min nästa bok”.

Hans Rosling hann uppleva att få skriva så till sina vänner. Sällsamt.

Pär Fagerström

*

LITTERATUR

Hans Rosling/Fanny Härgestam

"Hur jag lärde mig förstå världen"

(Natur & Kultur)