Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny bok: Zadie Smith i högform i nya Swing Time

Det svänger rejält om Zadie Smiths nya "Swing time".

En imponerande roman där hon skärskådar kvinnlig vänskap, familjeband, klass och brustna drömmar.

Den brittiska författaren Zadie Smith gjode succédebut med romanen "Vita tänder", som kom ut för tio år sedan. Sedan dess har hon varit en starkt lysande stjärna på den litterära himlen.

Hennes nya roman "Swing time" befäster den positionen. Det är en djupt imponerande berättelse, där Zadie Smith rör sig sömlöst mellan olika tidslager och geografiska platser.

I centrum finns två flickor som möts på en dansstudio som barn. Båda drömmer om att bli dansare och båda är lite utanför, på grund av sitt ursprung.

Berättarjaget har en vit pappa och en svart mamma, medan väninnan Tracey har en vit, ensamstående mamma. Vänskapen är urstark, så där som en vänskap mellan två flickor kan vara. Orubblig och intensiv, med hårt sammanflätade drömmar.

Samtidigt är de olika. Tracey är utåtriktad, respektlös och utlevande. Och begåvad, det är hon som har en talang utöver det vanliga, medan berättaren är lugnare och mer inåtvänd.

Hon har också ett stabilare hem, med en mamma som studerar, engagerar sig i samhället och gör politisk karriär, medan Traceys mamma kämpar för tillvaron, med sin dotter som enda skatt.

När romanen börjar har berättaren redan kraschlandat. Katastrofen är ett faktum, hon har blivit av med jobbet som assistent åt en artist med stjärnstatus och skickats tillbaka till London. Där slickar hon sina sår och försöker förstå vad som hänt.

Läs mer: Fler bokrecensioner finns att läsa här

Läs mer: Klas Östergren i topp när vi listar favoritböcker juli-september

Zadie Smith rör sig mellan flickornas uppväxt, berättarens arbete för artisten Aimee och tillbakablickar på Traceys karriär, med osviklig känsla för rytm, disposition och rörelse, i följsam översättning av Niclas Nilsson.

De båda flickorna är djupt fascinerade av dans och kan ägna timmar åt att titta på klipp med Fred Astaire och andra dansare. Det är inte förrän långt senare berättaren inser hur han egentligen är sminkad.

"Swing time" är en myllrande berättelse, där Zadie Smtih skärskådar vänskap, föräldraskap och svek. Och, naturligtvis, frågor om klass, ras och kön.

Berättaren blir bländad av stjärnan Aimee och möjligheten att få en del av hennes glans. Samtidigt ser hon och förstår att allt kanske inte är så bra som hon vill tro. Och ändå blundar hon.

Väninnan Tracey går en annan väg och upprepar familjemönstret som ensamstående mamma. Till sist sker en brytning som Zadie Smith skildrar med plågsam skärpa.

Swing Time kretsar kring, ursprung och strävan, drömmar och självbedrägeri, det där vi inte vill se . Och om dans, det är som om dansen har en egen – och rejält tilltagen – roll i romanen.

Zadie Smith laddar berättelsen med eftertanke, en gemonskådande blick och en rytm, som driver romanen framåt, med stark musikalitet.

Det finns många lager i "Swing time", många trådar i det rika persongalleriet. Här finns Fern, som kämpar och blir besviken, dansaren Lamin som mer eller mindre ofrivilligt hamnar i centrum för händelserna och – inte minst – berättarens mamma, med sitt samhällsengagemang och sin tro på politikens kraft. Det är ett kärleksfullt porträtt av en mamma som vill förändra världen, men inte alltid ser sin dotters bekymmer.

Det är sorgligt, vackert och djupt imponerande.

LITTERATUR

Zadie Smith

"Swing time"

Översättning: Niclas Nilsson

(Albert Bonniers förlag)