Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny dödskörning kan försena rättegång

Den 2 mars i år körde en 22-årig västeråsare ihjäl den 19-årige amerikanske mormonen Maison Lewis Bailey på ett övergångsställe på Narvavägen i Västerås. Nu sitter 22-åringen häktad i Tyskland, misstänkt för ett liknande brott.

Annons
Miste livet.  Den 19-årige mormonen blev påkörd vid ett övergångsställe på Narvavägen och fördes mycket svårt skadad till akuten.Han avled av sina skador. Foto: Jan Ernheimer/arkiv

I anslutning till dödskörningen i mars satt 22-åringen anhållen i tre dygn, men släpptes därefter på fri fot av kammaråklagare Carin Lantorp. I september i år åtalades 22-åringen vid Västmanlands tingsrätt misstänkt för grovt vållande till annans död, grov vårdslöshet i trafik och rattfylleri.

Ungefär samtidigt var 22-åringen inblandad i en bilkrasch i Tyskland där en person fick sätta livet till. Även där ska, enligt uppgift, 22-åringen framfört sin bil i hög hastighet och under narkotikapåverkan.

– Jag vet egentligen inte mycket om den händelsen, mer än att det handlade om en krock mellan två eller flera bilar, säger 22-åringens försvarare, advokat Per Svedlund.

I dödsolyckan på Narvavägen handlade det om en fotgängare som blev påkörd på ett övergångsställe. Enligt vittnesuppgifter ska 22-åringen kört i mycket hög hastighet, Narvavägen söderut mot Köpingsvägen. Han greps kort därefter och visade sig ha spår av hasch eller cannabis i blodet.

Den 3 december var det tänkt att huvudförhandlingen i Västmanlands tingsrätt skulle hållas.

Förutom dödskörningen på Narvavägen är 22-åringen åtalad för två fall av rattfylleri, grov olovlig körning, tre fall av ringa narkotikabrott och två fall av brott mot knivlagen.

Hur det blir med den förhandlingen är i dagsläget oklart:

– I och med att min klient sitter häktad i Tyskland har kammaråklagare Carin Lantorp föreslagit att han är med på videolänk från det tyska häktet. Det kommer jag under inga omständigheter att ställa upp på, utan detta strider mot alla rättsprinciper. Jag måste få kunna kommunicera direkt med min klient, anser Per Svedlund.

Inte heller kammaråklagare Carin Lantorp har bilden riktigt klart för sig:

– Jag känner till att den misstänkte sitter häktad i Tyskland, misstänkt för likartat brott, men vad som händer med förhandlingen i Västmanlands tingsrätt vet jag inte i dagsläget, säger hon, och tillägger att hon arbetar för att hitta en praktisk lösning.

Preliminärt ställs 22-åringen inför domstolen i Tyskland i mitten av december.

– Jag tycker man kan avvakta det tyska ärendet innan rättegången tas i Västerås, säger Per Svedlund, som varit i kontakt med 22-åringens tyska försvarare.

– Anledningen till att han sitter häktad är tydligen farhågor om att han, på fri fot, kommer att ge sig av.

Trots insatsen gick 19-åringens liv inte att rädda.
Bilen som körde på 19-åringen den 2 mars i år.
Offret: 19-årige mormonen Mason Lewis Bailey, USA.
Annons