Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny E16 ger ny sträckning av 66:an

Riksväg 66 kommer att få en helt ny sträckning från och med nästa höst. Det är konsekvenserna av att den nya E16 öppnas.

Att den nya E16, som ska gå mellan Gävle och Oslo, via Borlänge, Malung och Torsby, skulle få konsekvenser även i Surahammar och Västerås är väl lite oväntat. För Suraborna och Västeråsarna blir den mest kosmetisk.

– Går vårt förslag igenom kommer riksväg 66 att gå till Sälen, vilket betyder att det blir dit som de nya skyltarna från E18 och på 66:an kommer att visa, säger Elenor Persson, nationell samordnare för vägvisning på Trafikverket.

I dag går riksväg 66 till Ludvika, men nu förlängs den till norska riksgränsen i Stöa genom att bland annat länsväg 247 mellan Ludvika och Björbo blir ny riksväg.

– Vi vill ju gärna att man från Mälardalen åker den vägen upp till Sälen och det är därför som vi skyltar Sälen från E18, säger Elenor Persson.

En annan konsekvens av nya E16 är att Västmanland får en ny riksväg. Den heter riksväg 69 och går från Fagersta via Norberg, Hedemora och Falun till Rättvik. Det betyder att länsväg 270 som går mellan Norberg och Hedemora blir riksväg.

Trafikverket har i dagarna gått ut med information till samtliga berörda kommuner om sitt förslag. Till i mars har man på sig att ha åsikter om förslaget.

Till i sommar ska alla beslut vara fattade hos Trafikverket och Transportstyrelsen. Från 1 augusti byter alla vägar namn och nya skyltar ska börja sättas upp.