Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny etikgranskning hävdar: Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning

Den skandalomsusade kirurgen Paolo Macchiarini fuskade i sin forskning om syntetiska luftstrupar.
Det anser Centrala etikprövningsnämnden som granskat sex vetenskapliga artiklar som Macchiarini står bakom.

Nämnden har granskat sex vetenskapliga artiklar som Paolo Macchiarini har varit huvudförfattare till. Artiklarna ha bland annat publicerats i den vetenskapliga tidskriften The Lancet.

Granskningen visar att det har förekommit fusk i Paolo Macchiarinis forskning, rapporterar SVT Nyheter.

– Alla sex artiklarna är behäftade med oredlighet i forskning. Framförallt att man har förskönat resultat. I de här artiklarna låter man påvisa att operationerna och transplantationerna har varit mer lyckade än de verkligen har varit, säger Jörgen Svidén, kanslichef vid Centrala etikprövningsnämnden på Vetenskapsrådet, till Aftonbladet.

Paolo Macchiari uppgav också att det fanns ett etikprövningstillstånd för hans forskning, vilket det inte fanns.

Nu är det upp till Karolinska institutets rektor att avgöra om Paolo Macchiarini fällas för forskningsfusk.

I Sverige har tre personer dött efter att de blivit opererade av Paolo Macchiarini. Men den rättsliga delen som drivits mot honom lades ned. Enligt åklagarna går det inte att bevisa att Macchiarini gjort sig skyldig till vållande till annans död eller vållande till kroppsskada. Därför lades förundersökningarna mot kirurgen ned.