Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny EU-moms kan ge ny skattemodell

Moms på allt vill EU ha i alla medlemsländer. Inga undantag och en enhetlig skattesats är förslaget. Det blir enkelt och enligt en utredning utförd av Copenhagen Economics skulle momsen bli 19 procent och ge medlemsländerna 1 800 miljarder kronor i ökade intäkter.

Det innebär att skattesatsen på arbete måste sänkas kraftigt, vilket är bra ur global konkurrenssynvinkel och ur miljöperspektiv (grön skatteväxling). Det blir dyrare att förbruka knappa naturresurser och förmånligare att använda arbetskraft.

Regeringen är positiv men tjänstemän på Sveriges Kommuner och landsting (SKL) är rädda att det begränsar den kommunala beskattningsrätten. Genom förstatligande av skolan samt statlig vårdpeng för hälsovård och äldreomsorg kan kommunalskatten sänkas och reformen finansieras med EU-moms. Det blir utjämnande mellan kommuner.Karl-Erik Andersson (FP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel