Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny film hedrar mördad fotograf

”The War Reporter” - krigsreportern - är namnet på en ny dokumentärfilm om Västeråsfotografen Martin Adler, som sköts till döds i Somalia 2006.

I morgon fredag förhandsvisas dokumentären vid The British Film Institute för en särskilt inbjuden publik.

Filmen har gjorts av filmaren Thomas Nordanstad som har gått igenom många hundra timmar av Martin Adlers egna filmer tagna under 15 års arbete i glömda krig och oroshärdar.

Martin Adlers hustru Katarina Adler har tagit initiativ till filmen, för att hedra och uppmärksamma sin mördade make och hans arbete. Men också för att själv kunna gå vidare.

- Martin höll en låg profil och jag tror inte att många i Västerås visste vad hans arbete gick ut på, säger Katarina Adler till VLT. Hon har nu rest till London tillsammans med parets två döttrar Isabella och Rebecca för att närvara vid filmvisningen, som hon är värdinna för.

Filmen premiärvisas i London eftersom det framförallt var på den internationella arenan som Martin Adler hade sina uppdragsgivare - och även sin berömmelse.

Läs mer om Martin Adler och filmen om hans verk i fredagens pappers-VLT.