Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny inriktning kanrädda Kantzowska

Kan Kantzowska gymnasiet räddas? Bör det räddas? Ja, anser oppositionen, men menar att skolan då behöver stöpas om i en helt ny skepnad.

– Det är tråkigt för skolan att så få elever sökt dit, men det är väl bra för eleverna att de kan välja att gå var de vill, säger Hans Strandlund(M), som också sitter med i direktionen för Kantzowska gymnasieförbundet.

Att ”lappa och laga” år efter år håller inte, enligt honom. Nu måste foten sättas ner och framtiden för Kantzowska stakas ut så att alla – både kommunen själv, elever, föräldrar och lärare – vet vad som gäller.

– För att skolan ska vara kvar, och det vill jag verkligen, måste vi nog rikta in oss på att bli en yrkesförberedande skola. Hur som helst måste vi bli mer attraktiva, säger han.

Allianskollegan i Krist-demokraterna, Roy Cederbäck, menar att skolan är viktig för samhället och orten – men inte till vilket pris som helst.

– Vi kan inte låta den finansieras med pengar som vi tar från till exempel grundskolan, vården eller omsorgen, säger han.

Även Roy Cederbäck är inne på en nystart av Kantzowska och en idé kan vara att inte ta in några elever till kommande höst.

– De som går där nu skulle få gå klart sina utbildningar. Sedan skulle skolan gå ner till ett absolut minimun för att sedan, när tillfälle ges, växa.

Det skulle kunna innebära en flytt av skolan till lokaler med mindre yta. Han ser också misstag gjorda genom åren, som kan förklara att ungdomarna inte väljer Kantzowska skolan i så hög grad.

– För lite kommunikation med högstadieskolorna i kommunen. Den måste bli bättre genom hela gymnasiet, inte bara vid några få tillfällen, säger Roy Cederbäck.