Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny polisgrupp ska hitta okända mördare

Nio olösta mord – lika många mördare går fria. Men polisen i Västmanland har två faktorer på sin sida: Kriminaltekniken utvecklas ständigt och det finns inte längre någon preskriptionstid för mord.

En sak är i alla fall säker: Att lösa gamla mordfall är inte det lättaste. Spåren har kallnat, vittnen minns inte, i värsta fall lever de inte längre. Det kan vara svårt att bevara material från mordplatser – ibland har det till och med slängts.

– Det är därför vi alltid säger att de första 48 timmarna är så viktiga i en mordutredning. Det är då vi måste få vittring, säger Mikael Eriksson, kriminalchef i Västmanland.

I länet finns nio olösta mord, på polisspråk går de under benämningen ”kalla fall”. Ytterligare två olösta mord ska bedömas om även de ska räknas dit: Mordet

i Örtagården och mordet på Stadshotellet. Båda skedde sommaren 2013.

Fram till i höstas jobbade två erfarna poliser med de olösta fallen – i dag har de gått i pension. Men det betyder inte att fallen samlar damm. Så länge det finns någon som kan ställas inför rätta är det meningsfullt att hålla liv i utredningarna.

– Vi jobbar inte aktivt med fallen. Det vi gör är att vi

prövar de spår som finns igen. Tekniken utvecklas och förfinas hela tiden och det kanske går att få en träff i till exempel DNA-register.

Varför har ni inte lyckats lösa just de här fallen?

– Ja, säg det. Uppenbarligen har vi inte täppt till alla dörrar. Eller så har mördarna varit skickliga.

Vissa av fallen räknas som ”polisiärt uppklarade” – det vill säga polisen är övertygade om att de haft rätt gärningsman men att bevisningen inte räckt.

Ett fall är mordet på en 49-årig kvinna på Blomstergatan år 2009. Den åtalade mannen friades för mordet eftersom kvinnans dörr varit olåst. Enligt tingsrätten gick det inte att utesluta att någon annan än den åtalade kan ha tagit sig in i lägenheten och mördat kvinnan.

Ett annat mord som gäckat polisen är mordet på Håkan Holmström i Skultuna, senhösten 1997. Flera personer har varit intressanta men polisen nådde inte ända fram i det ärendet.

– Och ju äldre ärendet blir desto svårare blir det. I den utredningen har flera personer hunnit avlida, snart finns ingen kvar att prata med.

Till hösten sjösätts en ny regional grupp i den nya polisorganisationen som ska ta sig an de ouppklarade mordutredningarna i Västmanland, Gävleborg och Uppsala län.

– Mordutredarna kommer enbart att jobba med de fallen, och nu pratar jag om rutinerade utredare. Det är viktigt att morden blir uppklarade – framför allt för de anhöriga, säger Mikael Eriksson.

I två kommande avsnitt kommer VLT skriva om två kalla fall som polisen tror har potential att klaras upp.

Polisens kalla fall

Brevbomben på Önsta Gryta, 1990

Mordet på Håkan Holmström i Skultuna, 1997

Mordet vid Åbrinken, 48-årig man knivdödades intill Svartån, 2000

Fallet Zeke, en av de tongivande i Brödraskapet. Polisen misstänker att han mördats men hans kropp har aldrig återfunnits, 2001

Mordet på ex-landstingsrådet Pär Axelsson, 2002

68-årig man hittas mördad i sin lägenhet i Köping, 2002

Martin Adler, mördades i Mogadishu, Somalia, 2006

Mordet på Ramone Latonummi, Hallstahammar, 2008

Mordet på en 49-årig kvinna, Blomstergatan, 2009