Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny stadsdirektör – kommunstyrelsen har gjort ett allvarligt misstag

Jag läser med bestörtning i VLT om tillsättandet av en ny stadsdirektör, Helene Öhrling.

När jag läser på Linkedin ser jag att Helene Öhrling har en ettårig vårdskola från 1980–81 och en tvåårig högskoleutbildning i social omsorg från 1986–88 samt kurser i ledarskap. Hennes chefsmeriter är endast inom Västerås stad och ända tills helt nyligen har hon bara jobbat inom vård och omsorg.

Tjänsten kan man jämföra med en verkställande direktör i ett större företag och där vore det rimligt att anställa en civilekonom.

För en sån här tjänst krävs kunskaper på högskolenivå i ekonomi alternativt juridik och en god matematisk förmåga för att kunna bedöma stora siffror.

Tjänsten kan man jämföra med en verkställande direktör i ett större företag och där vore det rimligt att anställa en civilekonom. I en ledningsgrupp och närmast under ledningsgruppen för Västerås behövs förutom ekonomer och jurister också till exempel natur­vetare, beteendevetare och socionomer. Om ledaren för en ledningsgrupp inte har en gedigen utbildning så är det svårt för denna person att värdera faktaunderlag och goda råd från medarbetarna.

Jag anser att kommun­styrelsen gjort ett allvarligt misstag. Jag har haft ett antal chefer i Västerås stad. Ibland har chefen haft märkbart lägre utbildning än medarbetarna. Det har ofta inte blivit bra.

Man kan lära av livet och praktiken men för en chef krävs förutom ledarskapsförmåga både utbildning och bred erfarenhet.

Anders Teljebäck ger ett luddigt svar att de 30 som sökte jobbet inte hade rätt profil. Vad menas med det? Om det inte redovisas så lämnar det en känsla av att det kanske betyder att stadsdirektören ska ha jobbat i Västerås hela sitt liv, och därmed inte sett andra städer från insidan. Eller inte sett ett företag från insidan. Eller ve och fasa kan rätt profil betyda att stadsdirektören ska vara väldigt följsam mot politikerna?

Tyvärr har jag under åren fått en känsla att kunskap inte premieras i Västerås stad. Det räcker att ge ett exempel skolan. Men det kunde bli en insändare till.

Jag kräver att Teljebäck ger ärligt svar på varför Helene Öhrling anställdes och de 30 som sökte tjänsten fick nej.

Civilingenjör och en hejare på matematik

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare