Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny strid om vårdnadsbidraget

Fram tills det ett nytt formellt beslut tas om avveckling av vårdnadsbidragets tycker Alliansen i Västerås att det ska gå att fortsätta att ansöka om vårdnadsbidrag och få det beviljat.

Beslutet om vårdnadsbidragets avskaffande från 1 juli i år ska, som VLT redan berättat, ta en ny runda i Stadshuset sedan Allians-partierna i Västerås vänt sig mot en formulering i beslutstexten.

– Det får inte råda några tveksamheter om vad som bestämts. Tänk om någon som ansökt efter 1 juli och fått nej överklagar. Då måste det vara glasklart vad som gäller, säger Lars Kallsäby, gruppledare för Centerpartiet som ingår i alliansen.

Det är uttrycket ”förbereda för en avveckling” som den vårdnadsbidragsvänliga Alliansen hajat till över.

Alliansen menar att ordalydelsen bör innebära att kommunstyrelsen förbereder en avveckling genom att ge berörd nämnd i uppdrag att utreda hur en avveckling går till. Först när det är gjort kan ett formellt beslut om att vårdnadsbidraget ska avskaffas fattas i kommunfullmäktige.

– Vi respekterar fullmäktiges beslut om avveckling. Vi vill bara att det ska gå korrekt till och då är det rimligt att avvecklingen blir framflyttad, säger Lars Kallsäby.

Men på Västerås stad finns inga nya direktiv. Där är det fortfarande 1 juli 2011 som gäller som stoppdatum för ansökningar.

– Vi tar inte emot eller beviljar nya ansökningar, säger Christel Modin, stabsekonom vid pedagogiska nämndernas stab.

Nu föreslår kommunstyrelsen att kommunfullmäktige ska besluta att lägga hanteringen av avvecklingen av vårdnadsbidraget till handlingarna.

– Men om man inte godkänner att lägga förslaget till handlingarna, var lägger man det då?, undrar Lars Kallsäby.

Vasiliki Tsouplaki (V), ordförande i barn och ungdomsnämnden, anser att frågan är utredd för länge sedan.

– Beslutet om avskaffande är tydligt. Alliansen försöker bara gripa efter halmstrån, säger hon.