Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny symfoniorkester med Örebros hjälp?

Idén att slå ihop Västmanlandsmusiken och Teater Västmanland sågas i en konsultutredning. Förslaget är istället samverkan med Örebro.

Enmansutredaren Anders Hedeborg föreslår att Västerås sinfonietta och Svenska Kammarorkestern i Örebro (som har närmare 40 heltidsanställda musiker) slås samman till en orkester som drivs av ett nytt aktiebolag. "För publikens del skulle det innebära en bredare och mer attraktiv repertoar", skriver Hedeborg som utrett på uppdrag av Landstinget Västmanland och Västerås stad.

Anders Hedeborg föreslår även att Länsteatern i Örebro och Teater Västmanland slås ihop till ett gemensamt bolag. Det skulle då vara möjligt att spara pengar genom att ha en gemensam ledning och administration. Även teknik och marknadsavdelning skulle kunna samordnas.

En person med god kunskap om de båda teaterna är Teater Västmanlands nuvarande tillförordnade chef Tore Öberg. Han hade tidigare samma roll på Länsteatern i Örebro och säger sig gilla tanken på en samordning.

- Jag är försiktigt positiv. Man bör verkligen pröva förslagen.

Även landstingsrådet Torsten Källberg (fp) tycker att idén är intressant.

- Det kan ju bli synergieffekter. I Västerås är vi duktiga på ungdomsteater och i Örebro är de rätt bra på vuxenteater. Så det finns saker att samarbeta kring.

Utredningen ska nu tas upp i berörda politiska organ.

- Min ambition är att vi före valet ska kunna tala om vad vi tycker och hur vi ska gå vidare, säger Torsten Källberg.

Idén om att samordna Teater Västmanland med Västmanlandsmusiken, där Sinfoniettan ingår, avfärdas däremot i utredningen. Intresset hos de berörda institutionerna är obefintligt, konstaterar utredaren. Eventuella samordningsvinster blir marginella, tror Anders Hedeborg som ironiskt skriver: "Kostnaderna för konflikthantering är inte medräknade".

Idag drivs både Västmanlandsmusiken och Teater Västmanland i samarbete mellan landstinget och Västerås stad. Utredningens förslag är att dela upp ansvaret så att Teater Västmanland drivs av landstinget medan kommunen tar hela ansvaret för Västmanlandsmusiken.