Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny trend på het bostadsmarknad

”Borttagen innan visning.” Den meningen känns säkert igen av de flesta, inte minst av er som varit ute på Hemnet och letat villor i Västerås de senaste månaderna. I ungefär ett år har trenden hållit i sig – den att buda och köpa bostad innan öppen visning.

Inga Norvik, mäklare och delägare på Mäklarhuset i Västerås, bekräftar fenomenet som hon numera ser som etablerat.

– Det är kopplat till det låga utbudet av både hus och lägenheter samtidigt som det finns en stor efterfrågan från marknaden. Det blir lite av huggsexa om de objekt som kommer ut till försäljning. Man kan helt klart skönja en nationell trend som inte minst visar sig i Stockholmsregionen, säger hon.

Sedan mellan nio månader och ett år tillbaka ser hon att även hus tenderar att försvinna innan visning.

– Om man verkligen är intresserad, och med så få objekt att välja bland, är det klart att många är beredda att lägga en slant extra.

När det gäller den där slanten extra handlar det ofta om 10–20 procent över accepterat pris, men Inga Norvik har även varit med om betydligt större procentsummor det senaste året.

– Det var till exempelvis ett radhus i renoveringsbehov i Haga som lades ut för 1 790 000 kronor och slutade på 2 150 000, så visst kan det dra iväg ibland även i Västerås.

Enligt Hemnets statistik för första veckan i mars i år, har antalet villor till salu i Västmanland minskat med 65 procent jämfört med för tre år sedan. Då låg hela 405 villor ute på marknaden jämfört med årets 141 stycken.

Den heta marknaden påminner om hur det var 2007, före finanskrisen och då ökar antalet köpare som vill lägga bud tidigt, menar Inga Norvik.

Säljarna då, lönar det sig verkligen att inte låta huset/lägenheten visas på öppna marknaden via en visning?

– Vissa säljare upplever det skönt och tryggt att avsluta en affär snabbt och slippa ordna med bland annat visningar. Men det är klart, det är lite av en chansning. Man får ju aldrig veta var köpeskillingen kunnat sluta om man inte testar en försäljning på den öppna marknaden med en eller flera visningar, säger Inga Norvik.

En annan aspekt av de allt snabbare affärerna som görs är att spekulanterna är mycket pålästa. De har ofta koll på område, prisbild och duktiga på att läsa besiktningsprotokoll.

En av dessa är Wissam Melhem som nyligen köpt en tvåa på Haga före öppen visning. Han och flickvännen hade letat lägenhet i över ett halvår då denna lya dök upp två portar från en bekant till Wissam dessutom.

– Jag ringde upp mäklaren efter bara några timmar och lade ett bud. Jag hade gått på många visningar och insett att med den höga efterfrågan som finns och den enorma prisuppgång som varit, var det min enda chans–att köpa innan visning, säger Wissam Melhem.

Tvåan på 60 kvadratmeter kom ut för 515 000 kronor, ett relativt lågt utgångspris tyckte Wissam som lade ett bud på 100 000 kronor över och fick det.

– Säljarna hade köpt en villa och behövde göra en snabb affär så jag är väldigt nöjd. Jag tycker att utgångspriset var alltför lågt jämfört med vad priserna på motsvarande bostäder i området ligger på.

Vad lönar sig när man gör en sådan här snabb affär tycker du?

– Att vara påläst, det är mycket pengar man lägger och inte fråga om något spontanköp. Det är bra att känna till område, efterfrågan, priser och om hur lägenheten ser ut. Då kan man snabbt ringa upp och vara säker på vad man gör. I sådana här stora affärer som bostadsköp gäller det att inte ta några förhastade beslut.

Tips till dig som ska köpa bostad:

Förbered dig. Gör noggrann research, kolla slutpriser i området så att du inte lägger ett överpris. Är trycket högt kan priserna dra iväg. Håll koll på din maxgräns innan. Kolla detaljplanen för området om du är i färd med att köpa villa.

Finansieringen klar. Har du fått lånelöfte från banken så vet du vad du har råd med.

Fråga. Kolla runt i området så att du vet vad du får. Kolla grannarna.

Hittar du ett intressant objekt, kontakta mäklaren direkt så slipper du riskera att missa ditt drömboende. Lägg ett förhandsbud om du verkligen vill ha det. Mellan 10 och 20 procent över accepterat pris är vanligt i Västerås just nu. Mycket säljs innan visning.

Gör en lista på vad som är viktigt för dig/er. Läge, antal rum, kommunikationer, tillgänglighet, cykelvänligt, naturnära och så vidare.

Håll koll på: När huset ska tillträdas, när kontraktet ska skrivas, hur stor handpenningen ska vara vilken besiktningsklausul som kommer att användas med mera. Se även över even-tuella pantbrev och lagfartskostnader.

Vid budning: Välj strategi, det finns olika – vara på och höja direkt efter varje bud, eller att ligga lågt och förvirra. Vilken strategi som är bäst vet ingen. Du är inte bunden av ditt bud men lägg inga bud om du inte är seriöst intresserad.

Även om du vunnit budgivningen är det säljaren som bestämmer vem som ska få köpa. Håll dig tillgänglig. Man behöver skriva på kontraktet innan allt är klart. Läs besiktningsprotokoll.