Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ny undersökning: Västmanlänningar mest otrygga i landet

Västmanlänningarna ligger i topp i Sverige när det gäller att känna sig otrygga, enligt en ny undersökning. Hela 41 procent uppger att de inte känner sig trygga i sitt område.

Den vanligaste orsaken till oro är att man ska bli utsatt för inbrott och varannan svensk tycker inte att det görs tillräckligt för att man ska känna sig trygg där man bor.

En tredjedel av de som utsatts för inbrott får aldrig tillbaka trygghetskänslan, det visar en rapport från säkerhetsföretaget Verisure i samarbete med Kantar Sifo.

Känslan av otrygghet kan stanna kvar i upp till ett år efter inbrottet, men har man ett larm så återvänder trygghetskänslan betydligt fortare.

Sammanlagt har totalt 4 200 svenskar i samtliga län har svarat på frågor som rör trygghet i sitt hem och närområde. I Västmanland är det 200 personer som har svarat.

– Att känna sig trygg kan tyckas vara en grundläggande mänsklig rättighet, men trots det upplever var tredje svensk att de inte känner sig helt trygga i sitt hem och närområde. Vi ser att vid ökad otrygghet i sitt närområde ökar intresset för att skydda sig, sin familj och sitt hem. Vi kan inte acceptera att var tredje svensk inte känner sig helt trygg i dagens samhälle. Därför är det viktigt att lyfta denna samhällsfråga och diskutera hur samhället, myndigheter och företag tillsammans kan bidra till att öka tryggheten, säger Fredrik Ringborg, trygghetsexpert på Verisure.