Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya 18-åringar får chansen att rösta

De fick inte rösta när de något äldre kompisarna gick till valurnorna i höstas. Men tack vare nyvalet får drygt 700 nya 18-åringar chansen att rösta i vår.

Linnea Strand fyllde 18 år i början av oktober och Didar Argashi fyller 18 på torsdag. I september fick de stå på sidan av när klasskompisarna röstade i sitt första val. Men i nyvalet till riksdagen i mars får de en ny chans.

– Det känns bra. Man vill vara med och påverka, säger Linnea Strand.

De båda samhällseleverna är två av 716 västeråsare som fyller år under perioden 15 september i år till och med 22 mars nästa år. De får en unik chans i och med nyvalet, något som senast inträffade 1958. Men varken Didar Argashi eller Linnea Strand vet hur de ska rösta.

– Jag har inte hunnit börja tänka på det. I höstas var jag inte insatt alls, så jag har inte bestämt mig, säger Linnea Strand.

– Det finns väl ett antal partier som jag skulle kunna tänka mig, säger Didar Argashi.

Totalt i landet kommer 47 872 personer att fylla 18 år innan nyvalet nästa år.

Didar Argashi har inte diskuterat så mycket politik med sina vänner, men känner sig peppad på att äntligen få rösta.

– Det kändes lite trist att inte få vara med och rösta med sina kompisar förra gången. Men nu känns det bra och nytt, säger han.