Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya aktörer inom vuxenutbildningen

Hermods och Medlearn är de stora förlorarna. Medan Lernia får betydligt mer. Det står klart efter att den kommunala vuxen-utbildningen i Västerås upphandlats på nytt.

Hermods tappar distansutbildning med handledning i allmänna ämnen. Medlearn en del av sin omvårdnads-utbildning.

– De anbud man har skrivit har inte lyckats fullt ut vad gäller pris och kvalitet, säger Bengt Larsson, enhetschef på Vuxenutbildningscentrum.

Nya aktörer i Västerås blir JB Kompetens och Kompetensutvecklingsinstitutet som båda är en del av utbildningskoncernen John Bauer. Försvinner gör Sweja kunskapscenter som haft hand om en del barnskötarutbildning.

Vid den förra upphandlingen för drygt två år sedan försvann i stort sett hela det gamla kommunala komvux och vuxenutbildningen övergick till privata aktörer.

Många elever och lärare var kritiska och det fram-fördes bland annat synpunkter på behörigheten hos de nya utförarnas lärare.

Är ni säkra på att utförarna som nu vunnit upphandlingen har behöriga lärare?

– Ja. Vi har skrivit in det som en del av upphandlingen. De ska redovisa vilka lärare som kommer att under-visa och vilken behörighet de har, säger Bengt Larsson.

– Vi har tidigare gjort uppföljningar som visat att det inte skiljer nämnvärt i an-delen obehöriga lärare om man jämför de fristående utförarna inom komvux med den kommunala gymnasieskolan.

Den nya upphandlingen gäller i två år från årsskiftet med möjlighet till förlängning med två år.