Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya farter gillas

Remisstiden för att tycka till om nya hastigheter i Hallstahammar har gått ut. De flesta gillar kommunens förslag.

Inte så många har tagit chansen att tycka till – bara knappt tio privatpersoner samt ett par statliga instanser har bemödat sig att ha åsikter om kommunens planer att ändra hastigheterna på många av vägarna inom kommunen. VLT presenterade kommunens tankar i slutet av september.

– De allra flesta är positiva till vårt förslag. Vi vet att det finns synpunkter på att hastigheter i bostadsområdena är för höga på flera håll, säger Jacob Lithammer, plan-arkitekt på kommunen.

I många fall kommer hastigheten i kommunen – och dit räknas självfallet även Kolbäck och Strömsholm – att sänkas med 10 kilometer per timme på gatorna. I bostadsområdena blir det i stor utsträckning 30 kilometer i timmen.

Kör folk saktare bara för att man säker hastigheten på en väg?

– Nej det är inte säkert. På vissa håll kan det vara aktuellt med fysiskga åtgärder också. Farthinder eller att smalna av vägarna till exempel. Nu är inget beslutat än men Bergslagsvägen och Sörkvarns-vägen skulle kunna vara sådana exempel.

Är det klart att det blir ändringar av kommunens hastigheter?

– Rapporten är framtagen med det syftet, så det ska nog mycket till för att det inte blir så, säger Jacob Lithammer.

De inkomna synpunkterna, som i vissa fall innehåller förslag på kompletteringar, ska nu ses över och vissa av dem kan få genomslag i det slut-giltiga förslaget.

Tanken är att omskyltningen av hastigheterna ska påbörjas sommaren 2012.