Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya hastigheter för trafiken i stan

Ändringarna av hastighetsbegränsningarna i Västerås tätort har startat. Syftet är att öka trafiksäkerheten i bland annat bostadsområden, där hastigheten blir 30 kilometer i timmen.

Det var i maj som tekniska nämnden beslutade om nya hastighetsbegränsningar i Västerås. Tidigare användes hastigheterna 30, 50 och 70, men efter beslutet får man även använda skyltar med tillåten hastighet på 40, 60 och 80 kilometer i timmen.

– I Västerås kommer det att vara en låg hastighet på 30 kilometer i timmen i bostadsområdena, därefter höjs den tillåtna hastigheten ju större och bredare vägen är. Syftet är att få en tryggare boendemiljö i bostadsområdena, säger enhetschef Thomas Wulcan vid tekniska nämndens stab.

– Vi vill även få fler att acceptera hastigheten vid vägar där det nu blir 40 eller 60 kilometer i timmen. Det skulle vara en stor vinst när det gäller trafiksäkerheten. Om folk kör saktare så släpper bilarna ut mindre avgaser och även bullret minskar.

I dag finns det många vägar där hastighetsbegränserna ändras flera gånger. Ett exempel är Österleden, där hastigheten varierat mellan 50 och 70. Men nu ska det bli 60 hela vägen.

Denna vecka byter det statliga företaget Svevia ut hastighetsskyltar på Skälby och Bäckby. Vid varje infart till ett bostadsområde sätts skyltar med 30 upp på bägge sidorna av gatan. I en del områden finns det i dag blåa och vita skyltar med hastigheten 30.

– Men dessa skyltar har bara visat en rekommenderad fart. Vi sätter nu upp gula och röda skyltar och då är hastighetsbegränsningen en regel, säger Emma Andersson, som tillsammans med Ulrika Törngren byter ut skyltarna.