Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya området tas emot med blandade känslor

12 500 kvadratmeter står tomma på Wenströmska. De kostar Västerås stad cirka 12,5 miljon kronor om året. Lösningen: Riva och låta det nya bostadsområdet Södra Källtorp växa fram.

När gymnasieskolan rivs ska radhus, flerfamiljshus och äldreboende byggas på området, enligt kommunens planer. Namnet blir troligen Södra Källtorp.

– Vi har vetat om hela tiden att de tomma ytorna blir större. Det är en effekt av skolornas utflyttning, säger Frederick Cederborg, chef på fastighetskontoret.

Än så länge finns flera gymnasieskolor kvar i fastigheten, men de ska bort. När alla flyttat ut, om cirka tre år, ska stora delar av skolbyggnaden rivas.

Kan man inte göra på något annat sätt?

– Det är inte så enkelt eftersom skolan har många gemensamma ytor som fortfarande används. Exempelvis matsal, aula, bibliotek och korridorer, säger han.

Utflyttningen inleddes 2011. Sedan gjordes en förstudie om hur lokalerna skulle användas.

– Vi fann att ett bostadsområde är bästa lösningen, säger Frederick Cederborg.

Närmaste grannar till det nya området blir de boende på Källtorp, en backig villagata strax norr om skolan. Här har Tryggve Hernefeldt, 67 år, bott sedan 1982.

Vad tycker du om att man vill riva skolan och bygga bostäder?

– Bostäder behövs, men att riva skolan är tveksamt. Den kan behövas längre fram.

Hyreshusen på Vallby ligger också nära. Där bor Lena Wick, 53 år.

– Det verkar bra. Fler bostäder behövs, säger hon och tittar på kartskissen.

Lena Wick påpekar att området ligger nära city, natur och shopping. Hon kan till och med tänka sig att själv bo i det nya området.

Vid skolan träffar vi Sophie Johansson, 28 år. Här gick hon på gymnasiet och nu på en vuxenutbildning.

– Visst är det bra med bostäder men det är tråkigt att det ska läggas ned. Wenströmska är bra. Här kan man parkera, det finns en bra kafeteria. Men det går förstås inte att ha tomma lokaler och betala hyra för dem.

På Vallby träffar vi också Jari. Han har bott i Vallby centrum i många år och är kritisk:

– Det är vansinne. Småföretag kunde få hyra lokalerna billigt i stället. Och det behövs billiga smålägenheter för ungdomar.

Lovisa Gustafsson är planartikekt på stadsbyggnadsförvaltningen och ska utforma Södra Källltorp.

– Det är inte klart hur husen ska se ut, säger hon.

Kartan som finns är en idéskiss. Vägar kan komma att dras på annat sätt, men tanken är att det ska bli låga hus som står relativt tätt.

– Vi tänker oss främst radhus men det kan också bli friliggande villor.

Tvåvåningshus med fyra lägenheter i varje, så kallade stadsvillor, planeras också.