Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya pannan släpper ut för mycket dioxin

Mälarenergis nya panna, Block 6, renar utsläppsluften för dåligt. 

Halterna av dioxin är förhöjda.

– Det är ganska allvarligt, säger Mikael Wulff, länsstyrelsens miljöenhet.

Länsstyrelsen har som uppgift att kontrollera utsläppsnivåer. Man har krävt att Mälarenergi senast sista januari förklarar hur man ska åtgärda problemen.

– Det har släppts ut för mycket dioxiner september till november när pannan trimmats in, säger Wulff.

Dioxiner är cancerogena. Även om halterna är förhöjda påpekar Mikael Wulff att gränsvärdet är lågt satt: 0,1 nanogram per kubikmeter luft i årsmedelvärde.

Är de förhöjda halterna en fara för människor?

– Det är ingen akut risk att andas in Västeråsluft, men förhöjda dioxinutsläpp innebär mer föroreningar i omgivningsmiljön. Det ger en långsiktig påverkan och vi kan få i oss det via föda, exempelvis om vi äter fisk.

Utsläppen är för höga även av en annan klorerad förening, furaner, samt av totalt organiskt kol och kolmonoxid. De två sistnämnda indikerar att förbränningen inte fungerar optimalt, enligt Mikael Wulff. Mälarenergis hållbarhetschef Katarina Hogfeldt Forsberg säger att man tar problemet på största allvar.

Man vet inte helt säkert vad som orsakar de förhöjda dioxinhalterna, men förmodar att det hänger ihop med att förbränningen tillfälligt blir sämre när man byter bränsle i pannan. Mälarenergi försöker tillsammans med leverantören lösa problemet.