Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya regler för mc-körkort

För att ta ett motorcykelkörkort krävs nu också en så kallad riskutbildning, Risk 2:an.

På fredagen var sju elever från Västerås Bil mc-skola ute och tränade vid sidan av Västerås flygplats.

Den fyra timmar långa kursen består av både teori och praktik. Innan körproven börjar går man igenom säkerhetsföreskrifter och kontrollerar motorcyklarna.

Efter uppvärmning börjar övningarna. Eleverna får åka mellan koner som står uppradade på det gamla flygfältet. De får även öva inbromsningar i hög fart.

– För många blir det en aha-upplevelse när de upptäcker hur lång bromssträckan blir vid olika hastigheter, säger Roberto Viero, Västerås Bil mc-skola.

Flera av dem som deltar i utbildningen har tid för uppkörning nästa vecka.

– Eleverna får lära sig att allt handlar om hastighet och här får de känna på det under kontrollerade former, säger Roberto Viero.

Roberto Viero och hans fru Ulrika har arrenderat en del av flygplatsen för den här utbildningen.

De visar också eleverna hur viktigt det är att synas i trafiken och hur dåligt mc-förare egentligen syns trots att de har skarpgula västar på sig.

– Man ska inte ha någon övertro på att en gul väst syns bra, säger Ulrika Viero. Det finns alltid döda vinklar i en bil då en motorcyklist inte syns.

Roberto visar eleverna hur lång bromssträckan blir vid olika höga hastigheter.

Eleverna som deltog i utbildningen fick sig nog en och annan tankeställare.