Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya sopbåten döptes till Sophia

Rederi Mälarstadens nya sopbåt döptes i går i en ceremoni vid färjekajen. En ordvits och en historia om ett misslyckat restaurangnamn i Göteborg ligger bakom det nya namnet.

I en månad hängde en brevlåda vid färjekajen där den som ville fick lämna namnförslag till den nya båten. 24 förslag kom in, varav 3 var likadana. Eftersom Rederi Mälarstaden dessutom tyckte att det var det bästa namnet var saken avgjord; i går döptes sopbåten till Sophia.

Jens Holmquist, Göran Rask och Nina Lundqvist bidrog alla med det vinnande namnet. För Jens Holmquist, 77, är det en sann historia om ett dråpligt restaurangnamn från hans hemtrakter Göteborg som ligger bakom förslaget.

Han berättar en historia om en dansk krögare som hette Sophus Perdersen. När Sophus öppnade en exklusiv restaurang i Göteborg fick den heta just Sophus, vilket ledde till att de skämtsamma göteborgarna började kalla restaurangen för sophuset.

När nu en sopbåt skulle döpas tyckte Jens Holmquist att Sophia med ”ph” var ett givet namn.

– Fast jag hoppas att folk inte kommer att kalla henne för Sop-hia, säger han och skrattar.

Rederi Mälarstaden fick i våras i uppdrag av Västerås stad att samla in och transportera sopor och latrin från öarna i Västerås skärgård.