Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya turer kring SD-ledaren

John Bergström får betalt för att serva partikamraterna – som inte känner till att han har uppdraget

John Bergström är, förutom gruppledare, även politisk sekreterare för SD i kommunen. Något som kommer som en överraskning för Börje Brandhill – den andra SD-leda-moten i kommunfullmäktige.

Politiska sekreterare utses av partierna lokalt och avlönas av kommunen. Det förekommer att gruppledaren i fullmäktigegruppen också är politisk sekreterare. Så har förutom SD även C och KD ordnat det.

Huvuduppgiften är att fortlöpande serva fullmäktigegruppen och hålla den informerad. I SD:s fall består gruppen, förutom av John Bergström själv, bara av Börje Brandhill. För detta får John Bergström 9 576 kronor i månaden

Men Börje Brandhill känner inte ens till att John Bergström har uppdraget.

– Det var nytt för mig, säger en uppenbart förbluffad Börje Brandhill.

John Bergström skrattar när han får höra det.

– Det får ju stå för honom. Men Börje Brandhill är en vanlig medlem. Han har inget förtroendeuppdrag. Varken i kommunföreningens styrelse eller i distriktsstyrelsen. Han har inget inflytande i det interna arbetet.

Men han och du är ju fullmäktigegruppen.

Du håller inte med om att han borde veta?

– Jo, jag tror säkert han har blivit informerad.

Vem har utsett dig till politisk sekreterare för SD i kommunen?

– Det var ett tag sedan så det får jag återkomma om. Men det är kommunföreningen som gör det. Och ytterst så tror jag att det var ett godkännande av distriktsstyrelsen.

Inte heller Zsuzsanna Nagy Lindberg, kvinnan John Bergström påstår sig bo ihop med och som sitter i kommunföreningens styrelse, säger sig känna till att Bergström utsetts till politisk sekreterare.

– Det har jag ingen som helst vetskap om. Det får du prata med John om, jag lägger mig inte i, säger hon.

En kontroll med Maria Edenhager, ordförande för SD Dalarna/Västmanland, visar att det var distriktsstyrelsen som gav John Bergström tjänsten.

– De hade en diskussion

i Västerås kommunförening, men eftersom det var en schism mellan Bergström och Brandhill kom de till oss. Vi bedömde att John Bergström skulle vara politisk sekreterare, säger hon.

Marie Edenhager anser att Börje Brandhill borde känna till detta, eftersom han får Johns kallelser till alla möten i fullmäktigegruppen.

– Jag får kopior till alla kallelser. Om sedan folk väljer att inte komma på grund av prestige eller så … jag vet inte.