Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya turer kring SD-ledarens boende

John Bergström (SD) hotades av bosättningsutredning. Då gifte han sig med partikamraten Zsuzsana Nagy Lindberg – och utredningen lades ned. Drygt tre månader senare skrev han sig tillsammans med en man.

Det är de senaste turerna i en lång rad manövrar som enligt vad VLT erfar har till syfte att ge John Bergström, gruppledare för SD i Västerås, en trovärdig folkbokföringsadress i Västerås. Detta i syfte att bli valbar, och sedan få sitta kvar i kommunfullmäktige för Sverigedemokraterna.

Den 8 november förra året skrev VLT att John Bergström på detta vis kan ha bluffat sig in i kommunfullmäktige.

En rad omständigheter talade för detta:

Flera källor uppgav att så var fallet.

Han lämnade själv vaga uppgifter om när han flyttat till Västerås.

Grannar intygade att han bodde på den Stockholmsadress där hans exfru och tre barn, bland annat en son född i april 2011, bor.

Han skrev sig på sin första Västeråsadress, hos sin exfrus föräldrar, precis innan valet 2010. I november 2010 skrev han sig hos partikamraten Zsuzsana Nagy Lindberg på Skälbygatan.

Inga grannar på Skälbygatan, inte ens Zsuzsana Nagy Lindbergs far, kände igen John Bergström på en bild VLT visade upp.

Artiklarna ledde till att två privatpersoner anmälde John Bergström till Skatteverket för att de skulle utreda var han bor.

Den 18 november gifte sig John Bergström och Zsuzsana Nagy Lindberg. Källor i SD-kretsar dömer ut äktenskapet som en ren överenskommelse för att rädda John Bergström från bosättningsutredning. De vigdes borgerligt av en vigselförrättare från Eskilstuna och skrev ett äktenskapsförord där de slår fast att all egendom de förvärvat och i framtiden förvärvar samt avkastning av denna ska vara enskild egendom.

Det i sin tur ledde till att Skatteverket lade ner bosättningsutredningen mot honom den 6 december med motiveringen ”Går ej att utreda, bor med frun”.

Nu har SD:s gruppledare i kommunfullmäktige bytt folkbokföringsadress igen. Sedan den 2 mars i år är han skriven på Kungsfågelgatan på Råby, i en trea på 83 kvadratmeter.

På samma adress är ytterligare en person, en 39-årig man, skriven som inneboende hos John Bergström. Han har flyttat hit från Kalmar för att bistå SD i Västerås och Dalarna-Västmanland med kommunikationen utåt.

– Han bor här. Jag bor här. Jag hyr ett rum av honom. Vad är det för konstigt med det?

John Bergström har beretts möjlighet att kommentera uppgifterna, både via telefon och mejl.

– När VLT ställer frågor om mitt politiska värv ska jag svara. Nu tackar jag för mig, säger han.

VLT har även sökt Zsuzsana Nagy Lindberg utan framgång.