Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya uppgifter om exmakens död - frågetecknen hopar sig

 
Sommarstugemorden
Visa alla artiklar

Även om ingen ännu delgivits misstanke om brott i den nyligen inledda förundersökning kring när den mordanklagade 41-åringens make drunknade i Hjälmaren för ett år sedan, har hon rader av omständigheter att förklara kring den händelsen.

VLT har tagit del av fakta i den dödsfallsutredning som gjordes i efter makens död.

Frågetecknen hopar sig kring dödsfallsutredningen:

✓ Varför anmäldes maken försvunnen först tolv timmar efter det att han påstås gett sig ut i en båt?

✓ Varför nämns inte ett ord i utredningen om den livförsäkring som tecknats för maken lite drygt ett halvår tidigare?

✓ Varför nämns inget om den förgiftning maken drabbades av sex månader tidigare?

✓ Varför förhördes inte ägarna av stugan, det vill säga 41-åringens numera avlidne pappa och skadade mamma?

✓ Varför besökte maken överhuvudtaget stugan, i och med att förhållandet med 41-åringen var slut och han hade skaffat nytt umgänge?

Enligt uppgifter från 41-åringen var det enbart hon, maken och deras två gemensamma barn, som då var drygt två år gamla, som fanns i stugan.

Uppgifter till VLT gör dock gällande att flera fanns på plats, åtminstone två personer till.

- Vi har indikationer på att ytterligare två personer till fanns på plats, två personer i 41-åringens omedelbara närhet, säger en källa med insyn i dödsfallsutredningen.

41-åringen har i förhören uppgett att maken gav sig ut med båten redan på fredagskvällen, någon gång mellan 20 och 22. Förklaringen till att hon larmar först tolv timmar senare var att hon vid samma tidpunkt lade sig att vila, somnade och vaknade sedan först på lördagsmorgonen och slog larm.

Läs också: Ingen misstänkt för makens död

Utredare VLT varit i kontakt med avfärdar den förklaringen som rent nonsens, inte minst mot bakgrunden av att de två minderåriga barnen fanns i hennes omgivning.

- Hon kan omöjligt ha sovit i tolv timmar med barnen omkring sig.

Räddningstjänsten i Arboga var först på plats när väl larmet gått. Runt 8-tiden på morgonen var första styrkan på plats och de ser då båten ligga övergiven mellan 10-15 meter ut från bryggan.

Räddningstjänsten sjösatte sin egen båt, rodde ut och hämtade in båten samt inledde sökandet efter maken. Utan resultat.

Ungefär en halvtimme senare hittas maken, på cirka en meters djup på ”dumpningsavstånd” från bryggan.

VLT har tagit hem uppgifter från SMHI över vindförhållandena på Hjälmaren det aktuella dygnet.

På morgonen den 8 augusti klockan 08.00 ifjol blåste mellan 2,8 och 4,5 sekundmeter från västsydväst (255 grader), med högsta uppmätte byvind på 6,6 meter per sekund.

Med andra ord blåste det pålandsvind söder om Arboga.

- I och med att båten hittas 10-15 meter utanför bryggan är slutsatsen att den inte kan ha legat ute särskilt länge. En övergiven eka förflyttar sig nämligen ganska snabbt med vindens riktning och borde, om den legat övergiven en längre tid, ha flutit ända in till land, säger en källa med insyn i dödsfallsutredningen.

- Om, exempelvis, maken fallit över bord redan under fredagskvällen, varför hittas han då intill bryggan, frågar sig utredaren. Dessutom hade båten rimligen hittats betydligt längre norrut, mot Nannberga i och med att det blåste rakt sydlig vind under fredagskvällen.