Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter: Var beställningsmord på Adler

Tio år har snart gått sedan Västeråsfotografen och krigskorrespondenten Martin Adler mördades i Somalia. Nu kommer nya uppgifter om mordet fram i en kommande bok av VLT-journalisten Ann-Christine Kihl.

Annons

Al Qaida kopplas nu till mordet på Martin Adler. Samtidigt har polisen i Västerås ännu snart tio år senare missat att förhöra en mängd vittnen.

”Han såg vem som sköt Martin Adler. Han såg det, han såg, han såg, han såg.” Ann-Christine Kihl pekar gång efter annan mot en bild från datorskärmen hemma i Fröholmen.

Bilden visar milismän i Mogadishu och orden återger vad journalisten Flemming Weiss Andersen har sagt. I juni 2006 jobbade han sida vid sida med frilansjournalisten Martin Adler från Västerås på Tribunka Square i Mogadishu.

De skildrar en demonstration – när någon skjuter Martin Adler till döds.

Mordet är ännu olöst och utreds av Västeråspolisen.

Två år gick innan svensk polis anmälde det som mord. Man klassade först händelsen som ett så kallat A-ärende och det bedömdes som ett dödsfall utomlands, utan brott.

För enligt internationell rättspraxis skulle Somalia agera. Ett land sönderslitet av inbördeskrig och utan fungerande rättsapparat.

VLT-journalisten Ann-Christine Kihl beskriver i en kommande biografi om Martin Adler hur utredningen om mordet går i stå, även när internationella åklagarkammaren startar förundersökning och ärendet hamnar på Västeråspolisens bord.

Polisen begär ingen hjälp från Riksmordskommissionen. Vittnen som Flemming Weiss Andersen kallas inte till polishuset för förhör.

– Det ger verkligen intrycket av att man ger upp från början. Det var för svårt, för långt bort. Man har inte tid. Inte resurser, säger Ann-Christine Kihl

Polisen i Västerås har inga kontakter i Somalia. Det är UD:s sak att hålla i och kontakten där går trögt.

– Så sent som hösten 2014 fick polisen veta från UD att Somalia är helt stängt. Trots att Sverige då som nu har ambassadör för Somalia.

Västeråspolisen Mikael Eriksson tog över som förundersökningsledare 2011.

– I sådana här ärenden ställs krav på spetskompetens. Det borde från början ha varit en rikskrimangelägenhet. Nu finns inte de kvar men där och då, i början, hade de haft mer kapacitet.

– Det har varit någon frihetsberövad som det inte blev något av med. Men om det var för att han släpptes fri eller om det berodde på en statskupp, det vet vi inte. Det är därför det är så viktigt att ha diplomatiska kontakter för att få reda på sådant.

Har du fått det stöd från UD som du kan förvänta dig?

– Ja... eh, jag ska inte skylla på dem. Det kan lika gärna vara ömsesidigt. Det är alltid en viss fördröjning i kontakter. Ja, jag vet inte hur jag ska förhålla mig diplomatiskt till det, säger Mikael Eriksson.

Har ni förhört vittnen som var på plats?

– Ja, de vi kan identifiera. Den reporter som var på plats har fått lämna en längre redogörelse. Men det finns en massa vittnen som man inte har kunnat identifiera, om det nu inte är så att det är gjort i Somalia, men det vet vi alltså inte.

Polisen arbetar nu bland annat med att analysera bilder som togs vid mordet.

– Min känsla så här långt är att man på bilderna inte kan identifiera gärningsmannen. Men bilderna är en viktig pusselbit och vi är inte framme än.

I sin bok lanserar Ann-Christine Kihl en ny teori om mordet. Det skulle ha varit ett beställningsmord för att Martin Adler filmade, eller troddes ha filmat, tre eftersökta terrorister ur al Qaida. De var uppsatta på USA:s terrorlista bland annat som ansvariga för bombdåden mot USA:s ambassader i Kenya och Tanzania 1998 då 225 människor dödades.

Uppgifter om männens närvaro i Mogadishu skulle ha varit känsliga för den nya islamistiska regimen, ICU.

– De tre namngivna terroristerna fick under inga omständigheter förknippas med den här nya regimen. Somalia fick inte framstå som en säker hamn för terrorister, säger Ann-Christine Kihl.

Mannen som skulle ha beordrat mordet hette Aden Hashi Ayro. En ICU-man efterlyst av USA som ”al Qaidas man på Afrikas horn”.

Teorin lanserades av framlidne Västeråsjournalisten Peter Strandberg, men har inte tidigare offentliggjorts. Ann-Christine Kihl har fått bekräftat från flera trovärdiga källor att mordet på Martin Adler gick till så.

Martin Adler hade också antecknat terroristernas namn i sin anteckningsbok.

– Anteckningarna är nog gjorda i samband med att han lyssnade till BBC dagen innan mordet. Så visst kände han till de här personerna. Martin hade stenkoll, säger Ann-Christine Kihl.