Annons
Vidare till vlt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Nya vägar för cyklisterna

Följ cykelkartan i din mobiltelefon. Ta cykelvägen på bron över Pilgatan. Nya möjligheter öppnar sig för cyklisterna i Västerås, redan i år.

Cykelkarta i mobilen, nya cykelvägar och andra åtgärder finns i den åtgärdsplan för ökat cyklande i Västerås år 2011 som tekniska nämnden har antagit.

Västerås stads cykelkarta ska uppdateras och göras tillgänglig via en applikation för smarta mobiltelefoner. Det beräknas kosta 600 000 kronor.

Två nya luftpumpar placeras ut, den ena vid Centralstationen. Fler cykelparkeringar ska det bli, bland annat på Erik Hahrs gata.

Västerås har tio cykelhuvudstråk. Vid årets slut ska alla ha skyltning. Cykelvägarna ska få ny beläggning för 3,2 miljoner kronor. Kaserngatans trottoar byggs ut till gång- och cykelväg för 1,5 miljoner kronor.

Målet är att fler ska cykla i Västerås.

– Siktet är inställt på att bli Sveriges bästa cykelstad 2014, säger Carin Lidman (S), ordförande i tekniska nämnden.

Åtgärdsplanen innehåller också fortsatt räkning av antalet cyklister. En fast mätpunkt vid Pilgatan visar att som mest 7 000 personer cyklar just där en sommardag. Elva andra mätpunkter finns också.

En Cykla till jobbet-kampanj planeras under våren och i september väntar European Mobility Week. I september är Västerås värd för SKL:s nationella cykelkonferens.

Totalt omfattar planen åtgärder för 7,4 miljoner kronor under 2011.

Fler eventuella förändringar

Detta ska undersökas mer:

Hyrcykelsystem.

Cykelparkering i varutunneln.

Belysning på cykelvägar.

Ledbelysning på cykelvägar.

Utökad markvärme.

Resvanor mäts i april.